106

IND deelt oprotpremies uit

Gezinnen wordt soms tienduizend euro geboden om Nederland te verlaten

Het uitzetten van illegalen is een ingewikkelde kwestie. Vaak moeten uitgeprocedeerde asielzoekers maandenlang opgevangen worden of zelfs opgesloten worden in een detentiecentrum. Om uitzetting makkelijker, maar vooral ook sneller, te laten verlopen biedt de Dienst Terugkeer en Vertrek steeds vaker geld aan gezinnen. De dienst onderhandelt flink over de uit te keren bedragen, die soms oplopen tot tienduizend euro.

Rob Bezema, van de Dienst Terugkeer en Vertrek in Ter Apel:

‘Het is een kwestie van onderhandelen. We vragen: voor hoeveel geld ga je terug? Soms vragen ze voor een gezin 10.000 euro. Dan zeggen we: 6.000 is ook mooi geld. Dan ben je een beetje als een koopman bezig […] Het vreemdelingenbeleid is niet sluitend, en hoe hard we er ook aan werken, het zal nooit helemaal sluitend worden.’

Volgens Bezema is het vreemdelingenwerk maatwerk en moet er bij elk gezin naar de specifieke situatie gekeken worden. Dit betekent dat de dienst soms  onconventionele oplossingen moet zoeken, schrijft de Volkskrant. Zo kocht de dienst voor een Nepalees een pastamachine zodat hij in Nepal een restaurant kon beginnen. Een Angolese ontving een manicureset om een schoonheidssalon op te kunnen zetten.

De Volkskrant: Illegalen wordt geld geboden om te vertrekken

cc-foto: André Hofmeister

Geef een reactie

Laatste reacties (106)