15

‘IND treft geen blaam zelfmoord Irakese asielzoeker’

In januari pleegde een Irakese asielzoeker zelfmoord. Uit onderzoek van de Inspectie voor Veiligheid en Justitie blijkt dat de Nederlandse instanties zorgvuldig zijn omgegaan met de asielzoeker. Hen valt niets te verwijten.

De zelfdoding leidde begin dit jaar tot veel vragen, waarna staatssecretaris Klaas Dijkhoff om een onderzoek vroeg.

Media meldden in januari dat de man zelfmoord had gepleegd nadat hij gefrustreerd was geraakt door de lange wachttijd voor zijn asielaanvraag. Hij zou naar Ter Apel zijn gereisd om zijn paspoort terug te krijgen en terug te keren naar Irak. Dat zou niet zijn gelukt, waarna hij zelfmoord pleegde. De inspectie concludeert nu dat de man helemaal geen paspoort had en dat de IND ook nooit een document van de man in bezit heeft gehad.

Wel waren er signalen dat de man zichzelf mogelijk iets aan zou doen. Die signalen zijn correct doorgegeven, waarna een gesprek met de man is gevoerd. De conclusie van dat gesprek is dat de man niet suïcidaal was.

Uiteindelijk maakte hij in de noodopvang in Alphen aan den Rijn een einde aan zijn leven.

Voorzitter van de stichting Hoop voor Vluchtelingen, Akram Shawki, deed in januari in het AD zijn verhaal over de jongeman:

De Irakees wilde terug naar zijn vaderland en ging daarmee naar het COA. Het COA zei dat er een afspraak gemaakt moest worden om terug te keren, want het paspoort is ingenomen bij ontvangst in Ter Apel. De Irakees dacht dat hij zijn paspoort kon halen en ging naar Ter Apel. Daar stuurden ze hem terug naar Alphen. Hij voelde zich zo van het kastje naar de muur gestuurd, dat hij er een eind aan heeft gemaakt.

Wanhoop drijft asielzoeker Alphen tot zelfmoord

Geef een reactie

Laatste reacties (15)