16

IND werkt samen met corrupte au-pairbureaus

Filipijnse autoriteiten verbieden hun aupairs naar Nederland te reizen uit angst voor uitbuiting

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) werkt intensief samen met Filipijnse au-pairbureaus die smeergeld betalen om de zeer gewilde Filipijnse meisjes illegaal als au-pair naar Nederland te halen. De IND ziet geen eigen smeer aan eigen handen, maar stelt dat het gaat om een ‘interne Filipijnse aangelegenheid, die de au pair zelf moet regelen met de eigen autoriteiten’.

De Filipijnse overheid verbiedt meisjes als au-pair naar Nederland af te reizen omdat ze vindt dat Nederland de rechten van au-pairs onvoldoende waarborgt. Uit voorzorg heeft ze daarom een uitreisverbod ingesteld waar Filipijnse au-pairbureaus inmiddels wel raad mee weten.

Tegenover de Volkskrant hebben drie au-pairbureaus die officieel samenwerkingspartners zijn van de IND erkent dat ze de Filipijnse douane omkomen om de au pairs naar Nederland te halen. Het gastgezin of de au pair zelf betaalt daarvoor een extra ‘escort fee’ die kan oplopen tot tweehonderd euro. Een bedrag in dat in de Filipijnen een ruim maandsalaris is.

Filipijnse aupairs zijn gewild in Nederland omdat ze goed Engels spreken en een zorgzaam karakter hebben. Eén op de drie au pairs in Nederland komt uit de Filipijnen. De Nederlandse ambassade gaf vorig jaar 470 visums aan Filipijnse au pairs. 

De Volkskrant die met twee Filipijnse au pairs sprak die illegaal naar Nederland zijn gekomen schrijft dat de meisjes zo’n vijftig tot zeventig uur per week werken. Ze durven niet naar de IND om hun beklag te doen omdat die samenwerkt met de ‘bevriende’ au-pairsbureaus en uit angst om hun verblijfsvergunning kwijt te raken.

De Filipijnse autoriteiten stuurden de IND in april een brief waarin zij aanboden het uitreisverbod op te heffen mits Nederland de rechten van au pairs beter waarborgt. De IND heeft daar nog niet op gereageerd.
Lees meer bij Volkskrant: IND werkt samen met smeergeld betalende au-pairbureaus in Azië

cc-foto: Gospel Wings

Geef een reactie

Laatste reacties (16)