Laatste update 13:08
9

India bombardeert Pakistaans deel van Kashmir

Het bombardement dat India dinsdag uitvoerde in het Pakistaanse deel van Kashmir zorgt voor een verhoogde spanning in de regio. De aanval op een militair trainingskamp, waar zich militante strijders zouden ophouden, was een reactie op een zelfmoordaanslag eerder deze maand in Pulwama, waarbij veertig Indiase soldaten om het leven kwamen. Die aanslag werd opgeëist door Jaish-e-Mohammad, dat de bestandslijn tussen Pakistan en India bestrijdt. Volgens India zouden er minstens 300 doden zijn gevallen in het vermeende kamp van Jaish-e-Mohammad.

De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Shah Mahmood Qureshi liet weten de aanval als ernstige agressie te zien. “India heeft het Pakistaanse luchtruim geschonden en dat geeft Pakistan het recht op een antwoord.” De Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Vijay Gokhale, ziet de luchtaanval vooral als een kwestie van voorkomen is beter dan genezen. Volgens Indiase inlichtingendiensten zou Jaish-e-Mohammad zich voorbereiden op een nieuwe aanslag, wat een preventief bombardement absoluut noodzakelijk maakte, aldus Gokhale. In 2001 voerde Jaish-e-Mohammad, samen met de militante groep Lashkar-e-Taiba, een aanval uit op het Indiase parlement.

Het hooggelegen Kashmir is al sinds mensenheugenis betwist gebied. Het huidige conflict vindt haar oorsprong in de tijd dat India haar onafhankelijkheid van de Britten opeiste. In 1947 koos een lokale maharadja, Hari Singh, voor India. Omdat het India Onafhankelijkheidsakkoord voorzag in een keuze tussen aansluiting bij Pakistan of India, waren niet alle lokale bewoners het eens met de beslissing van Singh.

Het streven naar een volledig Pakistaans Kashmir is bij die laatste groep nooit gaan liggen. Om die reden hebben zich al drie keer gewapende conflicten tussen de twee landen voorgedaan, na 1947 in 1965 en in 1999. Inmiddels zijn beide kemphanen nucleaire grootmachten, wat escalatie nog gevaarlijker maakt. Ondertussen ontkent Pakistan dat het de aanleiding van de huidige oplopende spanning, Jaish-e-Mohammad, de hand boven het hoofd houdt.

Cc-foto: Kalaikunda

Geef een reactie

Laatste reacties (9)