18

India pakt kwakzalvers en nepgoeroes aan

Dood van activist voor secularisme en wetenschap aanleiding voor nieuwe wetgeving

De politie in de Indiase deelstaat Maharashtra krijgt de bevoegdheid om onderzoek te doen naar religieuze oplichting, extremisme en mensenoffers. De bloedstollende aanleiding is de dood van een activist die bijna twee decennia lang streed voor deze wetgeving.

Politici in de deelstaat in het westen van India hebben afgelopen weekend een wetsvoorstel aangenomen dat de invloed van zwarte magie moet terugdringen en religieuze charlatans moet vervolgen. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Maharashtra is hiermee de eerste provincie van India die een dergelijke maatregel treft. In het land zijn wonderdokters en heiligmannen immens populair en ontvangen miljoenen aan geschenken en donaties van hun volgelingen in ruil voor magische genezing en andere wonderen.

De wetgeving werd aangenomen na een 18 jaar durend debat en intensieve lobby door Narendra Dabholkar. De activist werd op 20 augustus doodgeschoten. Hij werd bedreigd nadat hij dorpelingen had aangemoedigd om secularisme en wetenschap te omarmen. Twee verdachten zijn inmiddels aangehouden in de zaak.

The Guardian: Indian state passes black magic law

Geef een reactie

Laatste reacties (18)