Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Indiase parlement bespreekt wetsvoorstel Hazare

  •  
24-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Anna Hazare gaat negende dag in van hongerstaking in strijd voor een anticorruptiewet
Indiase parlementariërs hebben besloten de anticorruptiewet van activist Anna Hazare in het parlement te bespreken. Hazare wil dat er een onafhankelijke waakhond komt die het kantoor van de premier en de rechterlijke macht kan controleren en eventueel bestraffen als ze de fout in gaan. Duizenden mensen gingen woensdag de straat op op Hazare bij te staan, terwijl hij zijn negende dag van hongerstaking in ging.
Manmohan Singh, de Indiase premier, sprak woensdag met alle politieke partijen, waarna het parlement Hazare opriep zijn hongerstaking te beëindigen. De premier zei dat de recente ontwikkelingen vragen oproepen over het functioneren van de Indiase parlementaire democratie. Volgens Singh zouden de demonstranten willen dat de huidige anticorruptiewet wordt ingetrokken en de versie van Hazare binnen vier dagen wordt besproken en ingevoerd, met een minimale hoeveelheid amendementen.
Het grootste verschil tussen de huidige anticorruptiewet en het voorstel van Hazare is de komst van een anticorruptiewaakhond, die de rechterlijke macht en het kantoor van de premier kan controleren. Indien nodig zou deze de instanties ook kunnen bestraffen.
Het Indiase parlement heeft besloten het wetsvoorstel te bekijken en daarna een nieuwe versie van de wet op te stellen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.