14

Indiase roker waant zich op eigen begrafenis

Hoe waarschuw je rokers als sigaretten los verkrijgbaar zijn? In India is er geen ruimte voor teksten als 'roken is dodelijk'

India is één van de weinige landen ter wereld waar sigaretten in de losse verkoop verkrijgbaar zijn. De kiosken waar ze te koop zijn, voorzien rokers zelfs van een extra service met een aansteker-automaat. Met één druk op de knop is het vuur aangestoken en kunnen rokers de zo verslavende nicotine naar binnen zuigen. Maar hoe wijs je rokers er dan op dat roken dodelijk kan zijn? De Indiase kankervereniging bedacht er iets op.


In het westen worden rokers gealarmeerd door waarschuwingsteksten op sigarettenpakjes. CPAA, de Indiase Kankerbeweging bedacht een oplossing voor de sigaretten in de losse verkoop en verving de aansteker-automaat door een kastje dat een ‘chant’ zingt, die gebruikelijk is bij de begrafenis van een overleden persoon. De methode blijkt effectief. De meeste rokers waren totaal geschokt en besloten de sigaret uit te laten.

Uit cijfers blijkt dat er jaarlijks zo’n 800 duizend nieuwe gevallen van kanker worden geconstateerd. Ruim 300 duizend daarvan zijn gerelateerd aan het roken van tabak. Volgens CPAA kost het roken van tabak jaarlijks 4,9 miljoen doden. Eén miljoen daarvan komt uit India.
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (14)