Laatste update 14:36
7

Indiase vrouwen dragen koeienmasker uit protest tegen onveiligheid

Wie zijn er belangrijker in India, koeien of vrouwen? Dat is de discussie die fotograaf Sujatro Gosh wil aanzwengelen met zijn serie vrouwenportretten. Op de foto’s zijn vrouwen met een koeienmasker te zien.

“Ik stoor mij aan het feit dat in mijn land koeien als belangrijker worden gezien dan vrouwen. Het duurt langer voor een vrouw die is verkracht of lastiggevallen om rechtvaardigheid te krijgen dan voor een koe, die door veel hindoes als heilig wordt gezien”, zegt de 23-jarige fotograaf.

De afgelopen jaren is het koe-gerelateerd geweld in India enorm toegenomen. Sinds 2010 zijn 28 mensen om het leven gekomen door koe-gerelateerd geweld, 24 van hen waren moslim. Bijna alle 63 gevallen van koe-gerelateerd geweld vonden plaats na het aantreden van de nationalistische Hindoe-premier Modi. Hindoestaanse groeperingen worden ervan verdacht het geweld tegen moslims en hindoes uit een lage kaste die rund eten aan te wakkeren.

Daar staat tegenover dat in India elke vijftien minuten een verkrachting wordt gemeld. Alleen al in Delhi werd in 2016 aangifte gedaan van 6 verkrachtingen en 12 molestaties. In 2012 werd na de groepsverkrachting van een studente een nationaal debat gestart over geweld tegen vrouwen. Maar vier jaar alter tonen politiestatistieken geen significante verbeteringen. Bovendien duurt het vaak jaren voordat daders van geweld tegen vrouwen worden bestraft. Het aantal veroordelingen is gedaald van 50 procent in 2012 naar 33 procent afgelopen jaar. “Maar wanneer een koe wordt gedood, zijn radicale hindoegroeperingen er als de kippen bij om de verdachte in elkaar te slaan of te doden”, aldus Gosh.

Dit deed Gosh vermoeden dat door sommige Indiërs koeien als belangrijker worden gezien dan vrouwen. De fotograaf hoopt met zijn serie het gesprek over geweld tegen vrouwen opnieuw op gang te brengen. “Het belangrijkste doel is de bescherming van vrouwen”, aldus Gosh. “Ik heb niets tegen de bescherming van koeien, ik hou van dieren. Maar ik maak mij zorgen om deze ontwikkelingen.”

Bron: The Guardian , Metro; Reuters

Geef een reactie

Laatste reacties (7)