39

Indonesië koopt geen Nederlandse tanks, wel Duitse

'Gesprekken zijn gestopt'

De Tweede Kamer zag het niet zitten, het kabinet wel: de verkoop van 80 overtollige Leopard-tanks aan Indonesië. De tegenstelling doet niet meer ter zake want de regering in Jakarta koopt de tanks nu in Duitsland. GroenLinks Kamerlid Arjen el Fassed wil dat het kabinet bij de oosterburen protesteert tegen de wapendeal.

De Engelstalige Jakarta Post meldt het stranden van de aankoop van Nederlandse tanks. In de krant zegt onderminister van defensie Sjafrie Sjamsoeddin dat de Duitsers meer zekerheid kunnen bieden voor wat betreft het leveringsschema en dat ook het aantal beschikbare tanks beter past bij de Indonesische wensen. Jakarta neemt van het Duitse leger 100 exemplaren over, de eerste 15 stuks zullen al in oktober arriveren. Ze betalen er 280 miljoen dollar voor.

De Tweede Kamer had bezwaar tegen de verkoop omdat Indonesië geen beste reputatie heeft op het gebied van mensenrechten. Maar wat moet Indonesië met dergelijke oorlogsmachines? De tanks zouden bijvoorbeeld ingezet kunnen worden tegen volksprotesten, merkt een defensie-expert vorige week  op tegenover Follow The Money:

“Tanks en pantservoertuigen zijn overigens – zo leert de geschiedenis – wel degelijk klassieke instrumenten om wat zwaardere ordeverstoringen te bestrijden,” nuanceert Klep. “Ze maken immers veel indruk en kunnen gemakkelijk als zelfstandige checkpoints worden gebruikt.”

Het GroenLinks Kamerlid Arjen el Fassed diende eerder met succes een motie in tegen de verkoop. Hij wil nu dat het kabinet probeert Duitsland de verkoop te ontraden, schrijft Trouw:

Volgens El Fassed is het de ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Hans Hillen (Defensie) aan te rekenen dat Duitsland wel in zee gaat met Indonesië. ‘Doordat het demissionaire kabinet het besluit ‘in beraad’ houdt en heeft verzaakt om andere EU-landen op de hoogte te brengen van een afwijzing, laat het ruimte bestaan voor Duitsland om de tanks wel te verkopen’, stelt El Fassed.

cc-foto: Arno Wesslink

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (39)