62

Indonesië vervolgt krant wegens cartoon over IS

Hoofdredacteur kan vijf jaar cel krijgen wegens godslastering

Allah en cartoons, dat blijft een heikele combinatie. Zelfs als de cartoon bedoeld is om extremisten die moorden in naam van het door moslims aanbeden opperwezen te bekritiseren. De Indonesische justitie heeft de hoofdredacteur van de Jakarta Post tot verdachte gebombardeerd omdat de krant een cartoon over de islamitische terreurgroep IS heeft gepubliceerd. In de tekening is een parodie op de IS-vlag te zien met een doodskop. Dat ging de intolerante predikersclub Korps Mubaligh Jakarta te ver, de groep deed aangifte wegens godslastering.

De vervolging door justitie komt als een verrassing. De cartoon werd al in juli gepubliceerd in de Engelstalige krant. De tekening bekritiseert de islamitische terreurbeweging IS, die op grote schaal executies uitvoert in naam van Allah. Er is op de tekening, die een artikel over IS begeleidde, een vlag op te zien die lijkt op die van de jihadisten, inclusief de islamitische geloofsbelijdenis, maar nu met een doodshoofd. Op de schedel staan de woorden Mohammed en Allah. Dat laatste is een gevoelig dingetje want die namen zijn heilig voor gelovigen. Islamitische scherpslijpers, nooit te beroerd om andersdenkenden de mond te snoeren, reageerden woest op de cartoon. Vijf dagen later trok de krant de tekening terug en bood excuses aan. Daarmee leek de zaak afgedaan maar nu stelt justitie toch vervolging in tegen de 47-jarige hoofdredacteur Meidyatama Suryodiningrat. In een verklaring zegt de krant

We zijn verbaasd omdat het feit is dat we geen misdrijf hebben gepleegd. We hebben een journalistiek stuk gemaakt dat de ISIS-beweging bekritiseerde, die geweld pleegt uit naam van religie. Dat betekent dat de ISIS karikatuur niet godslasterlijk was. We weten allemaal dat ISIS een organisatie is die in Indonesië verboden is, net als in bijna de hele wereld.

De Indonesische Raad voor de Pers heeft de actie van justitie veroordeeld. Volgens de raad is de cartoon weliswaar ‘ongevoelig’ maar beslist geen misdrijf. Op basis van de wet tegen het openbaar tentoonspreiden van haat, vijandschap, of minachting te opzichte van een bevolkingsgroep kan de hoofdredacteur tot 5 jaar cel veroordeeld worden.

Geef een reactie

Laatste reacties (62)