89

Indonesische media pikken oproep Aboutaleb tot vernietiging IS op

AD bericht dat Rotterdamse burgemeester vanwege ferme uitspraken gevaar loopt

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb oogstte na de aanslagen op Charlie Hebdo al veel lof, vanwege zijn ferme uitspraken. ‘Rot op’, zei hij destijds over de jihadi’s. Ook nu, na de aanslagen in Parijs afgelopen weekend, blijft de burgervader zich in harde taal uitspreken. Zijn pleidooi is om IS weg te vagen. Die boodschap komt zelfs in Indonesië aan, het land met de grootste moslimpopulatie ter wereld.

Indonesische media halen een interview met Aboutaleb in het Algemeen Dagblad aan waarin hij gezegd heeft dat IS volledig vernietigd dient te worden. Onderhandelen heeft geen nut, dat wil de terroristische groepering niet, aldus Aboutaleb.

Dezelfde krant schrijft maandag dat Aboutaleb nu zelf ook potentieel doelwit kan worden. “Hij neemt een groot risico, maar daar is hij zich ongetwijfeld van bewust”, aldus terreurdeskundige Edwin Bakker. In hetzelfde artikel wordt ook verwezen naar Kees Homan, terreurexpert van het Instituut Clingendael. Ook hij vreest dat Aboutaleb meer beveiliging nodig heeft.

Radicaliseringsexpert Halim el Madkouri ziet dat toch anders:

Hij is wel een doorn in het oog voor zo’n club, juist omdat hij Ahmed heet en praktiserend moslim is. Ze kunnen hem dus niet wegzetten als vijand van de islam. Aboutaleb is voor hen een verrader. Maar of hij extra risico loopt nu? Ik denk het niet […] Maar ook onder veel andere moslims kan Aboutaeb op steun rekenen. Het zou een hele domme zet zijn om zo iemand om te brengen […] Rotterdam is niet belangrijk genoeg. Ik denk dat ze in de Arabische wereld heel verbaasd zouden reageren als hier een aanslag wordt gepleegd.

AD: Aboutaleb loopt risico na ferme uitspraken over IS
Detik News: Wali Kota Muslim Belanda Serukan Penghancuran ISIS

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (89)