Laatste update 21:11
37

Indrukwekkend protest Rotterdam stelt geweld tegen vrouwen aan de kaak

In enkele weken werd Rotterdam opgeschrikt door moorden op drie jonge Rotterdamse vrouwen: een 29-jarige vrouw in Zuidwijk, een studente in Kralingen en vorige week de moord op de 16-jarige Hümeyra Öz. Voor de organisaties Dona Daria, SPIOR, Emancipator en RADAR/IDEM is de maat nu meer dan vol. Daarom hielden ze zaterdagavond een stille tocht door de stad ter nagedachtenis aan recente dodelijke slachtoffers en medeleven met hun nabestaanden. En als een oorverdovend stil protest tegen geweld tegen vrouwen. Aan de mars namen bijna 2000 mensen deel.

“Rotterdam heeft in korte tijd een aantal dochters verloren”, aldus Patricia Ooms directeur Stichting Dona Daria. “Het wordt nu tijd dat Rotterdammers op staan en hun stem laten horen om dit soort geweld tegen vrouwen te stoppen en hun steun te betuigen aan hun nabestaanden”.

Deelnemers tooiden zich onder meer met een witte sjaal, als een ‘white ribbon’, een internationaal symbool tegen geweld tegen vrouwen. De White Ribbon Campagne roept mannen op om zich uit te spreken tegen geweld tegen vrouwen, en te beloven dat zij nooit geweld tegen vrouwen zullen plegen, het nooit zullen goedpraten en het nooit zullen verzwijgen.

Jens van Tricht van Emancipator: “Geweld tegen vrouwen wordt vooral gepleegd door mannen, mannen moeten deel zijn van de oplossing, dat doen ze door te beginnen zich uit te spreken en te laten zien, daarom is het zo belangrijk dat zij ook meelopen.”

In een verklaring stellen de organisaties:

Volgens onderzoek heeft 45% van de vrouwen en meiden boven de 15 jaar in Nederland te maken gehad met fysiek of seksueel geweld. In ruim 90% van de gevallen is de dader een man. In 25% van de gevallen is de dader hun partner of ex-partner. Dat wil niet zeggen dat mannen geen slachtoffer kunnen worden van geweld, of dat alle mannen dader zijn, maar wel dat dit geweld nauw samenhangt met dominante en rigide verhoudingen tussen mannen en vrouwen, die dwars door alle lagen van de bevolking voorkomen. Een probleem dat door onder andere de VN en de Wereldgezondheidsorganisatie gezien wordt als één van de grootste problemen van deze tijd en van epidemische proporties.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)