Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Informateur Hamer heeft meer tijd nodig

  •  
03-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Dutch Inquirer Mariette Hamer press conference

© epa09233386 Dutch Inquirer Mariette Hamer explains the information process during a press conference in The Hague, the Netherlands, 28 May 2021. EPA/SEM VAN DER WAL

Mariëtte Hamer zal de voorzitter van de Tweede Kamer Vera Bergkamp vrijdag om extra tijd vragen voor haar onderzoek naar de mogelijkheden voor de vorming van een nieuw kabinet. Dat meldt de NOS op basis van Haagse bronnen.
Oorspronkelijk zou Hamer haar werk als informateur op zondag afronden, maar die deadline komt te vroeg, zo blijkt nu. De formatie is complex omdat VVD en CDA niet met GroenLinks en de PvdA in een kabinet willen zitten, terwijl D66 juist weer niets in nog een periode met de ChristenUnie ziet.
Het is inmiddels tweeënhalve maand geleden dat de verkiezingen plaatsvonden. De formatie van een nieuw kabinet liep al vrij snel averij op omdat via verkenner Kajsa Ollongren uitlekte dat Mark Rutte had geopperd om een ‘functie elders’ voor het CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt te zoeken.
Hoewel Rutte voor de verkiezingen aandrong op een snelle formatie lijkt het net als bij de vorming van Rutte-III weer lang te gaan duren. Destijds duurde de formatie 225 dagen – een record.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.