234

Informateur Opstelten: ‘We liggen goed op koers’

Update: Volkskrant meldt 'vier tot zes CDA'ers vormen risico' ... Update: Dissident CDA-Kamerlid maakt meerderheid minderheidskabinet wankel … Verhagen ontkent dat er een dissident is... Twee van de beloofde drie weken voorbij … Nog steeds totale radiostilte … Volgens Opstelten alles 'goed' … Bronnen spreken van 'moeizaam'

Terwijl in de achterkamertjes van Den Haag in het diepste geheim wordt gewerkt aan een uitzonderlijke nieuwe regering, heeft informateur Opstelten een héél, héél klein beetje informatie aan het Nederlandse volk gegeven. Volgens hem gaan de gesprekken gewoon ‘goed’ en ligt de informatie ‘goed op koers’.


Opstelten zei bij aanvang van zijn opdracht op 5 augustus ‘pakweg drie weken’ nodig te hebben. Naarmate die tijdslimiet zijn einde nadert komt de nadruk steeds meer te liggen op ‘pakweg’, constateert de NOS.

Ondertussen gaan de geruchten rond dat de gesprekken helemaal niet zo ‘goed’ lopen. Vooral rond de zorg zouden er grote meningsverschillen zijn tussen PVV en VVD. Politiek verslaggever Gerard Beverdam van het christelijke Nederlands Dagblad twitterde dat de gesprekken ‘moeizaam’ gaan, ook al omdat de twee CDA-onderhandelaars Verhagen en Klink tussendoor ook nog ministerstaken moeten vervullen. Volgens Beverdam zorgt de onrust in het CDA ervoor dat Verhagen veel moet binnenhalen in de onderhandelingen om problemen op het partijcongres dat het akkoord moet goedkeuren te voorkomen.

Update 00:25 Trouw meldt

Het is geen uitgemaakte zaak dat de voltallige CDA-fractie zal instemmen met een regeerakkoord met de VVD dat wordt gedoogd door de PVV. Ten minste één CDA-Kamerlid heeft om principiële redenen een voorbehoud gemaakt tegen een coalitie die mede steunt op de PVV. Andere CDA-Kamerleden twijfelen.

Update vrijdag 12.00
Verhagen ontkent dat er een dissdident in zijn fractie is. De Volkskrant citeert de fractieleider:

Er geldt voor iedereen, ook voor mezelf, een voorbehoud op de inhoud van de onderhandelingen. De hele fractie heeft unaniem, alle leden, ingestemd met het voeren van deze onderhandelingen. Tegelijkertijd geldt voor de hele fractie dat het eindresultaat beoordeeld wordt op de inhoud.”

Update zaterdag 09.00

De Volkskrant meldt dat als het CDA gaat regeren schuiven er mensen door naar het kabinet. Evenveel kandidaat-Kamerleden nemen dan de vrijgekomen zetels in de Tweede Kamer in.

Van deze zogenoemde ‘WachtKamerleden’ staan er tenminste drie zéér kritisch tegenover een samenwerking met de PVV: Bas Jan van Bochove, Jan Schinkelshoek en Pieter Omzigt. Hun handtekening staat niet onder het regeerakkoord, waardoor zij zonder ruggespraak per kwestie kunnen bepalen hoe ze het volk willen vertegenwoordigen.

cc-foto: Denni Schnapp

Geef een reactie

Laatste reacties (234)