211

Informateur Rosenthal: VVD-PVV passé

[Update] Rechts ruziet al de hele dag over regeren... Video: inhoudelijke onenigheid, maar vriendschappelijke confrontatie ... NOS: 'Woorden van Wilders maken eind aan poging om tot een rechtse coalitie te komen'... [Update] Rutte: 'Rechts uit zicht door CDA, voorstel van het CDA is non-voorstel'... Verhagen: 'Wij trekken helemaal geen stekker eruit'

“Het pad naar een rechtse coalitie met daarin de VVD en PVV is onbegaanbaar”, dat zei informateur Uri Rosenthal (VVD) donderdag bij een persconferentie over het verloop van de orienterende gesprekken voor de formatie. Een parlementair meerderheidskabinet van VVD, PVV en CDA is “niet mogelijk”, aldus Rosenthal


“Mijn conclusie is dat een parlementair meerderheidskabinet van VVD, PVV en CDA niet mogelijk is.” Rosenthal lichtte zijn mislukte pogingen toe om tot gesprekken te komen tussen VVD, PVV en CDA over de vorming van een kabinet. Een voorstel om met tweegesprekken tussen VVD en CDA aan de ene kant en CDA en PVV aan de andere kant voortgang te krijgen in de kabinetsformatie, stuitte op weerstand bij CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen. Voor VVD-leider Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders was dat volgens Rosenthal wel een begaanbare weg. Rosenthal kon nog niets zeggen over vervolgstappen in de formatie. Mogelijk komen er vrijdag mededelingen. Dat meldt de Volkskrant

Rechtse ruzie
Dat de poging om een rechts kabinet te formeren niet van de grond zou komen, werd in de loop van de donderdag duidelijk. De partijen die het samen moesten gaan doen ruzieden vooral over de volgorde en samenstelling waarin de partijen met elkaar moesten overleggen.

Fractievoorzitter Maxime Verhagen van het CDA wilde niet met de PVV praten voordat deze partij een overeenkomst had bereikt met de VVD. PVV-leider Geert Wilders zei dat Verhagen hiermee “de stekker eruit trekt”.

Politiek analyst Jeroen van Dommelen van de NOS legde uit dat juist de woorden van de PVV-voorman een rechtse coalitie verder buiten bereik brachten. “Nu Wilders zegt: ‘Ik zie het niet meer zitten’, kun je zeggen dat deze poging aan zijn eind lijkt te komen”, aldus Van Dommelen donderdag in het NOS-journaal.

Het was teleurstelling alom tussen de rechtse partijen. Na een kort gesprek met Rosenthal vanochtend, spuide Wilders zijn teleurstelling over de houding van het CDA uitgebreid over de beeldbuis.

CDA-fractievoorzitter Verhagen noemde een gesprek met de PVV een zinloze exercitie. “Ik begin niet aan een gesprek als ik nog niet weet of de PVV en de VVD het eens kunnen worden.”

De ad interim CDA-partijvoorzitter Henk Bleker zei op zijn beurt in het radioprogramma Dit is de Dag dat hij teleurgesteld is dat VVD en PVV weigeren om eerst samen te onderhandelen.

Verhagen ontkende overigens dat hij de stekker uit de formatie van een rechtse coalitie heeft getrokken. “We trekken helemaal geen stekker er uit”, zei hij donderdag na beraad met zijn fractie.

VVD-fractieleider Mark Rutte schaarde zich aan de kant van Wilders in de verwijten aan het adres van het CDA. Hij zag niet hoe er met de houding van de christendemocraten nog een rechtse deal te sluiten is. Het voorstel van Verhagen, om pas bij de onderhandelingen te worden betrokken wanneer VVD en PVV er met zijn tweeën uit zijn, noemde Rutter een “non-voorstel”.

Geef een reactie

Laatste reacties (211)