72

Informateur Schippers stapt op, wijst Tjeenk Willink aan als opvolger

Informateur Edith Schippers gooit de handdoek in de ring. Na twee verkenningsrondes slaagt ze er niet in een meerderheidskabinet te vormen en daarom heeft ze nu de Tweede Kamer geadviseerd een nieuwe informateur aan te stellen. Dat staat te lezen in Schippers’ eindverslag dat zij maandagochtend aan Kamervoorzitter Arib overhandigde.

Voor het weekend zei Schippers nog vertrouwen te hebben in een goede afloop, ondanks dat de formatie muurvast lijkt te zitten. Ook zei ze dat een minderheidskabinet wat haar betreft tot de mogelijkheden behoorde, hoewel dat bij geen van de nu betrokken partijen de voorkeur heeft.

Schippers heeft nu Herman Tjeenk Willink, oud vicepresident van de Raad van State en Minister van Staat, naar voren geschoven als haar beoogd opvolger. Tjeenk Willink heeft zelf inmiddels aangegeven bereid te zijn te kijken of er toch nog een meerderheidskabinet gevormd kan worden.

Voor dinsdag staat een Kamerdebat gepland over het verloop van de formatie. Dat debat is aangevraagd door PvdA-leider Lodewijk Asscher, die wil weten waarom het zogenaamde ‘motorblok’ van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie niet is gelukt.

Bronnen: AD, NOS / Beeld: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (72)