Laatste update 09:39
16

Informatie over klimaatuitstoot vakanties te ondoorzichtig

Een vliegvakantie naar de zon én toch rekening houden met het milieu. Het is natuurlijk een contradictio in terminis, want hoe kan iets dat zo milieuvervuilend is nou duurzaam zijn? Vliegtuigmaatschappijen bieden reizigers wel CO2-compensatie aan en reisorganisaties maken mooie sier met ‘groene’ keurmerken, maar toch is het voor de consument onduidelijk wat de klimaatschade van zijn vakantie is. Daarom gaan Nederlandse touroperators hun klanten voorrekenen wat de CO2-uitstoot van hun vakantie is, schrijft de Volkskrant dinsdag.

De ANVR wil een rekenmodule ontwikkelen waarmee vakantiegangers hun ‘vakantievoetafdruk’ kunnen uitrekenen zodat ze bewustere keuzes kunnen maken. Met die rekenmodule kunnen reizigers dan bijvoorbeeld zien dat een vlucht naar Madrid ongeveer 680 kilo broeikasgassen uitstoot. En een retourtje Dublin 524 kilo.

Tot nu toe is er nog veel onduidelijk over de milieu-impact van ons vakantiegedrag en wat we daaraan kunnen doen. Zo bleek eerder al dat er veel verschillen zijn in de rekenmethodes waarmee vliegreizigers hun vluchten compenseren. Met dat geld investeren organisaties in duurzame projecten als de aanplanting van nieuwe bossen. Maar voor dezelfde vlucht betaal je bij de ene maatschappij 1 euro CO2-compensatie en bij de andere 100 euro. Dat die prijzen zo uiteenlopen heeft onder andere te maken met het feit dat de maatschappijen allemaal andere rekenmethoden gebruiken en niet transparant zij over hun brandstofverbruik.

Hotels en resorts
Ook informatie over de klimaatimpact van hotels en resorts is het een verwarrende boel. Steeds meer resorts hebben een duurzaam keurmerk. Maar voor vakantiegangers is het uitzoeken wat zo’n keurmerk inhoudt allesbehalve een ontspannen vakantieklusje. En hoe kan een all inclusive resort met verschillende zwembaden en restaurants aan de Turkse kust überhaupt duurzaam zijn?

Ook daar gaat de ANVR naar kijken. Onder andere door het energieverbruik van verschillende soorten accommodaties te vergelijken en te kijken hoe die energie is opgewekt.

Weinig interesse
Of mensen er gebruik van gaan maken is een tweede. Er is weinig interesse in klimaatcompensatie of een groene vakantie, volgens de ANVR compenseert slechts een paar procent van de vakantiegangers zijn vlucht. Een woordvoerder van de ANVR zegt:

Klanten houden niet meer zo van het woord duurzaamheid. Alles wordt tegenwoordig zo genoemd en daar is men een beetje moe van. Het heeft minder zin om te zeggen dat een hotel ‘duurzame maaltijden’ biedt, dan om te vertellen dat lokale vissers elke dag verse vis aanvoeren. Het kan op hetzelfde neerkomen, maar iedereen wil verse vis van lokale vissers.

Lees het verhaal in de Volkskrant

Bekijk hier een reportage van Kassa over groene keurmerken in de reiswereld:

CC foto: John6536

Geef een reactie

Laatste reacties (16)