104

Informatie over Russische inmenging verkiezingen VS kwam van AIVD

De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD hebben een cruciale rol gespeeld in het blootleggen van de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant en Nieuwsuur. Dankzij een succesvolle AIVD-infiltratie binnen de beruchte Russische hackersgroep Cozy Bear, zien zij alle aanvallen op de Amerikaanse doelen gebeuren. Met die informatie startte de FBI het nu lopende onderzoek.

Maar liefst tweeënhalf jaar had de AIVD toegang tot het netwerk van Cozy Bear dat opereerde vanuit een universiteitsgebouw in Moskou, én tot een beveiligingscamera die de hackers vlijmscherp in beeld bracht. Zo zagen ze niet alleen de digitale inbraak in onder meer het Witte Huis, de Democratische Partij en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, maar ook wie daarbij betrokken was.

De Volkskrant schrijft:

De Nederlandse toegang betaalt zich snel uit. In november (2014, red.) maken de Russen zich op voor een aanval op een van hun belangrijkste doelwitten: het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze hebben mailadressen verzameld en van enkele ambtenaren inloggegevens bemachtigd. Het lukt ze het niet-geclassificeerde deel van het computernetwerk binnen te komen. De AIVD en haar militaire tegenhanger MIVD informeren de NSA-liaison op de Amerikaanse ambassade in Den Haag. Die alarmeert direct de verschillende Amerikaanse diensten.

Dankzij de door de AIVD en MIVD geleverde informatie konden de Amerikaanse diensten NSA en FBI snel en doeltreffend reageren op de Russische aanvallen. De Russen hadden ondertussen geen idee dat ze vanuit Nederland nauwlettend in de gaten gehouden werden. De aanval op het ministerie van Buitenlandse Zaken en de verdediging daarvan zou uiteindelijk ruim 24 duren. In Amerikaanse media werd het ‘de grootste hack ooit’ genoemd. The Washington Post wist te melden dat de aanval kon worden afgeslagen met dank aan ‘een westerse bondgenoot’.

De Russen wisten in 2014 ook toegang te krijgen tot mailservers in het Witte Huis. Hoewel ze niet bij de gegevens op de Blackberry van toenmalig president Obama konden komen, kregen ze wel inzage in mailverkeer met ambassades en diplomaten. Ook deze hack werd opgemerkt door de AIVD en direct doorgegeven aan de Amerikanen. In 2015 krijgt Cozy Bear toegang tot de servers van de Democratische Partij, de DNC. Wederom slaat Nederland alarm. Het duurt dan echter nog een jaar tot de FBI overgaat tot een onderzoek.

Nieuwsuur schrijft:

Waarom de hacks bij het DNC ondanks de Nederlandse waarschuwingen zo lang kunnen doorgaan, is niet duidelijk. Uiteindelijk concludeert ook het Amerikaanse internetbeveiligingsbedrijf Crowdstrike, dat onderzoek doet in opdracht van de Democratische Partij, dat Cozy Bear en Fancy Bear samen verantwoordelijk zijn voor de hacks. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten spelen Russische officials de door Fancy Bear gehackte e-mails uiteindelijk door aan WikiLeaks, dat ze publiceert. De geopenbaarde e-mails veroorzaken een groot schandaal in de Amerikaanse verkiezingscampagne.

In 2016 krijgen de Russische hacks een zware politieke lading wanneer Hillary Clinton de inbraak binnen de DNC als reden noemt voor het verliezen van de presidentsverkiezing. Donald Trump weigert vervolgens om de Russische bemoeienis, waarvoor op dat moment zeeën van bewijs zijn, te erkennen.

Afgelopen zondag was Rob Bertholee, hoofd van de AIVD, te gast in het programma College Tour. Daarin zei hij ‘geen twijfel’ te hebben dat het Kremlin direct verantwoordelijk is voor de Russische aanvallen op de Amerikaanse servers. Het onderzoek van de Volkskrant en Nieuwsuur verklaart waarom Bertholee dat zo stellig beweerde. De AIVD-directeur heeft samen met zijn evenknie binnen de MIVD de informatie persoonlijk overgebracht aan James Clapper, oud-chef van de Amerikaanse inlichtingendiensten en aan het hoofd van de NSA.

Inmiddels heeft de AIVD geen toegang meer tot de Russische hackgroep. Sinds wanneer, is niet bekend. De Volkskrant meldt ook dat de relatie tussen de Nederlandse en de Amerikaanse inlichtingendiensten inmiddels behoorlijk bekoeld is. Omdat het team rond de huidige Amerikaanse president pertinent weigerde de Russische inmenging te erkennen, lekten steeds vaker berichten naar buiten vanuit de inlichtingendiensten zelf over de behulpzame westerse bondgenoot en de gebruikte tactieken. Dat leidde ertoe dat de Nederlanders terughoudender werden met het delen van informatie, over spionagewerk hoort immers gezwegen te worden. Daarnaast bestaat er binnen de inlichtingendiensten een toegenomen argwaan jegens Donald Trump.

Lees hier de complete reconstructie van de AIVD-infiltratie

cc-foto: Tom Lohdan

Geef een reactie

Laatste reacties (104)