Laatste update 09:29
28

ING-directeur stapt op na omvangrijk witwasschandaal

ING-directeur Koos Timmermans stapt op. Dat heeft de bank dinsdag laten weten. Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat ING een schikking van in totaal 775 miljoen euro heeft getroffen met het Openbaar Ministerie wegens een omvangrijk witwasschandaal.

Het onderzoek van het OM spitste zich toe op de jaren 2010 tot 2016. Gedurende die periode was Timmermans eindverantwoordelijke voor ING Nederland. In een verklaring zegt president-commissaris van ING Hans Wijers weten dat er verantwoordelijkheid moet worden genomen op bestuursniveau, de rede dat Timmermans nu moet wijken. Hij blijft wel in functie tot de bank een opvolger heeft gevonden.

GroenLinks en PvdA lieten deze week weten van de ING af te willen als bankier van de staat. ING won in 2016 een aanbesteding van vier jaar om te fungeren als huisbankier van de overheid, wat inhoudt dat de staat tot 2020 aan de bank vastzit. Daarna kan via aanbesteding een nieuwe bank worden gezocht. GroenLinks en PvdA willen nu dat de Volksbank, die in handen is van de overheid, de nieuwe huisbankier wordt.

Over het afstand nemen van ING zei GroenLinks-Kamerlid Bart Snels: ‘We kunnen en moeten regels eisen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Banken die de wet overtreden zijn wat mij betreft sowieso niet maatschappelijk verantwoord bezig.’ PvdA-Kamerlid Henk Nijboer sluit zich daarbij aan: ‘De top van ING heeft voor de tweede keer in korte tijd laten zien dat ze geen enkele boodschap heeft aan het maatschappelijk belang. Bij zo’n bank is het beheer van ons belastinggeld niet in goede handen.’

Beeld: ING Group

Geef een reactie

Laatste reacties (28)