127

ING en ABN Amro op lijst belastingontduikers

Onderzoeksjournalisten: vooralsnog geen strafbare feiten, maar 'ethisch problematisch' gedrag van de banken

ING en ABN Amro komen voor op de lijst van mensen en bedrijven die geheime bankrekeningen hebben in belastingparadijzen. De twee Nederlandse banken blijken voor klanten tientallen vennootschappen te hebben ingeschreven in onder meer de Britse Maagdeneilanden en de Cookeilanden. Daarover bericht Trouw zaterdag. De krant nam deel aan het journalistieke onderzoek dat leidde naar de zogeheten ‘offshore leaks’.


Met dergelijke constructies worden hogere belastingen in het land van herkomst ontlopen, schrijft Trouw. De krant vond de gegevens in gelekte documenten en e-mails van twee trustkantoren, Portcullis Trustnet en Commonwealth Trust Limited. Die kantoren zijn gespecialiseerd in het opzetten en beheren van bedrijven in belastingparadijzen voor internationaal opererende concerns en vermogende particulieren.

Uit het onderzoek van de krant blijkt dat van een flink deel van de door ING en ABN met behulp van de trustkantoren opgezette vennootschappen de betrokkenen zijn afgeschermd met behulp van zogeheten ‘nominee’-bedrijven. Dat zijn kantoren die optreden als directeur of als aandeelhouder, terwijl de werkelijke eigenaren op de achtergrond blijven. Uit de database blijkt dat ING zelf ook heeft opgetreden als ‘nominee’-director en ‘nominee’-aandeelhouder.

Opvallend is verder de aanwezigheid van de namen van 21 ING-bestuurders in de database van Portcullis. ING staat sinds september 1995 ingeschreven in Maleisië en heeft een kantoor in het Maleisische belastingparadijs Labuan. Oud-Ser-voorzitter Alexander Rinnooy Kan, tot in 2006 lid van de raad van bestuur van ING, zegt in een reactie ‘geen flauw idee’ te hebben waarom zijn naam in de database voorkomt. Volgens ING kan inschrijving door de lokale autoriteiten vereist zijn.

De journalisten van Trouw zeiden vrijdagavond in Pauw & Witteman dat ze geen strafbare feiten zijn tegengekomen, maar noemen de werkwijze “ethisch problematisch”. ING en ABN Amro zeggen tegenover Trouw dat ze nooit hebben meegewerkt aan belastingontduiking. Ook “voldoen de vennootschappen altijd aan lokale en internationale wetgeving”, benadrukt ABN Amro.

Internationaal is ophef ontstaan over de gelekte documenten, omdat aan sommige vennootschappen namen te koppelen zijn van belangrijke politici of zakenmensen. In de database komen ook namen voor van Nederlandse particulieren. Het onderzoek van Trouw hiernaar loopt nog.

Weekers
Staatssecretaris Frans Weekers wil inzage in de gelekte lijst van mensen en bedrijven met geld op geheime rekeningen in belastingparadijzen. Dat meldt de Volkskrant. De bewindsman bekijkt of hij de documenten via de rechter kan vorderen en doet navraag bij kranten en Belastingdiensten in andere landen.

België
Het Belgische dagblad De Tijd schreef vrijdag dat de Belgische staat verbonden is aan firma’s op de Kaaimaneilanden en de Britse Maagdeneilanden. De Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO) participeert er in twee fondsen. Rond die fondsen was er een jaar geleden al commotie.

Daarnaast zitten maar liefst 110 Belgische bedrijven met hun geld in belastingparadijzen. Onder hen grote namen zoals KBC, BNP Paribas Fortis, Solvay en GDF Suez via zijn Belgisch-Brits vehikel International Power.
De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) zegt dat het onbegonnen werk is om te achterhalen wie er achter de firma’s in de Kaaiman- of Britse Maagdeneilanden schuilgaat.

Eerder op Joop: Verborgen fortuinen en hun eigenaren onthuld
Trouw: ING en ABN Amro duiken op in database over belastingvlucht

Geef een reactie

Laatste reacties (127)