12

ING ontloopt al jaren Nederlandse btw

Bank koopt diensten in via Zwitserland. Nederland loopt tientallen miljoenen mis. Dit wringt met overheidssteun

ING Bank ontwijkt al jaren tientallen miljoenen euro’s aan Nederlandse btw door diensten in te kopen via zijn Zwitserse vestiging. Dit schrijft het FD maandag.

Doordat contracten en facturen via een Zwitserse ING-vestiging lopen, spaart de bank een btw-afdracht van 19 procent uit. Hierdoor loopt de Belastingdienst jaarlijks tientallen miljoenen euro’s aan belastinginkomsten mis. Dat blijkt uit stukken die het FD in handen heeft.

De inkooppraktijk van ING staat op gespannen voet met de miljardensteun die de Nederlandse overheid de bank heeft verstrekt om de financiële crisis te overleven. De overheid oefent dan ook druk uit op Nederlandse banken die steun ontvangen, om omstreden activiteiten af te stoten of te beëindigen.

ING erkent dat de activiteiten om commerciële redenen naar Zwitserland zijn overgeheveld. Besparingen op de btw hebben daarbij een rol gespeeld, zo laat de bank in een verklaring weten.

Vorig jaar heeft ING besloten om later dit jaar een nieuw wereldwijd inkoopcentrum in Nederland te starten. De bezwaren van de Nederlandse Belastingdienst tegen de Zwitserlandroute zouden in dit besluit hebben meegespeeld.

Lees hier meer

Foto: Flickr CC Virgilpix

Geef een reactie

Laatste reacties (12)