84

ING: Schuld geen reden om te bezuinigen op bonussen

Bestuursvoorzitter krijgt een bonus van maar liefst 1,25 miljoen euro

Het bestuur van ING krijgt over 2010 een riante bonus uitgekeerd. Het Algemeen Dagblad meldt dat op basis van het jaarverslag van het Nederlandse financieel concern. Bestuursvoorzitter Jan Hommen krijgt een bonus van maar liefst 1,25 miljoen euro uitgekeerd. Zijn jaarsalaris bedraagt overigens al 1,35 miljoen. Het is opmerkelijk dat ING kiest voor zo’n riante beloning aangezien de bank nog 5 miljard euro aan de Nederlandse staat verschuld is.

Niet alleen Jan Hommen loopt weg met een volle beurs. Financieel topman Patrick Flynn krijgt een bonus van 600.00 euro, Koos Timmermans (onder andere risicobeheer) krijgt 690.000 euro. Het jaarsalaris van beiden bedraagt 750.000 euro.

In 2009 is een bankencode opgesteld waarin onder andere is afgesproken dat banken alleen bonussen mogen uitkeren wanneer zij winst maken. PvdA, SP en PVV willen dat minister Jan-Kees de Jager (Financiën) banken veel strenger aanpakt. De minister is dit echter niet van plan, maar zegt er wel voor te zorgen dat de banken zich aan hun belofte houden.

Update 12.30

De oppositie in de Tweede Kamer heeft boos gereageerd op de bonussen. PvdA, GroenLinks, SP, ChristenUnie en de PVV noemen de bonus schokkend. PvdA-Kamerlid Plasterk spreekt van ‘idiote toestanden’ die het vertrouwen van mensen in de banken niet doet verbeteren.

Minister De Jager reageert vooralsnog terughouden. Hij wil eerst onderzoeken of de afspraken met de overheid zijn geschonden.

Eerder verscheen op Joop: Oppositie wil bonussen harder aanpakken

AD: Riante bonus en hoger salaris voor top ING

cc-foto: Joost J. Bakker

Geef een reactie

Laatste reacties (84)