211

ING top levert bonussen weer in

Bankiers vrezen beschadiging vertrouwen … reactie samenleving 'onderschat' … consumentenacties dreigden

De top van de in 2008 met miljarden staatssteun geredde bank ING ziet bij nader inzien toch af van de miljoenenbonussen die ze zichzelf hadden toebedeeld. Dit schrijft bestuursvoorzitter Jan Hommen vandaag in een open brief in de Volkskrant.

De topman zelf zou dit jaar een bonus ter waarde van 1,25 miljoen euro krijgen bovenop zijn salaris van 1,35 miljoen euro. Die beloning zou in lijn zijn met de afspraken die de noodlijdende bank in 2008 maakte met de overheid nadat er miljarden belastinggeld in werden gepompt om het bedrijf van de ondergang te redden. Het bekend worden van de bonussen leidde vorige week tot een storm van protest.

Hommen schrijft onder meer:

Tot mijn spijt moet ik constateren dat de variabele beloning voor de raad van bestuur over 2010 het herstellende vertrouwen van onze klanten en de samenleving, waaraan onze medewerkers elke dag en stapje voor stapje bouwen, hernieuwde schade dreigt toe te brengen. In overleg met de raad van commissarissen hebben wij dan ook vastgesteld dat we onvoldoende hebben ingeschat welk signaal hiervan uitgaat naar de samenleving. Dit terwijl de variabele beloning door de raad van commissarissen is toegekend conform alle afspraken daaromtrent met onze aandeelhouders en het ministerie van Financiën (inclusief de Code Banken). (…) 

De raad van bestuur van ING Groep heeft daarom besloten af te zien van de aan hen over 2010 toegekende variabele beloning, alsmede de voor 2011 aangekondigde verhoging van het vaste salaris met 2 procent. Tevens zal geen sprake zijn van variabele beloning van de raad van bestuur zolang de nog resterende 5 miljard kapitaalssteun (van de 10 miljard die door ING Groep in 2008 van de Nederlandse staat is ontvangen) niet volledig is terugbetaald. Ik hoop dat wij hiermee duidelijk maken dat wij de kritiek op ING serieus nemen en bereid zijn daarnaar te handelen.

 Lees de hele brief in de digitale editie van de Volkskrant (betaalde toegang)

PvdA-Kamerlid Diederik Samsom twitterde in reactie op het besluit:

Stonden op het punt onze ING-rekening  op te heffen. Maar besluit om van bonus af te zien, verdient een kleine aanmoediging. We blijven nog

En SP-Kamerlid Ewout Irrgang:

ING stort bonussen terug. De enige juiste beslissing. Belde gisteren nog ING dat SP consumentenacties voorbereid. Nu niet meer nodig.

de Volkskrant: ING top ziet af van bonussen

Geef een reactie

Laatste reacties (211)