115

Ingeborg Beugel op manifestatie voor Griekenland

'De media geven een verkeerd beeld van wat er speelt'

Dinsdagavond vindt er in Amsterdam een solidariteitsmanifestatie met de Grieken plaats. Een van de sprekers is journaliste Ingeborg Beugel. Dit weekend legde ze in het BNN programma De overnachting nog eens uit hoe de media stelselmatig een verkeerd beeld schetsen van de Griekse crisis.

Kun je het sentiment begrijpen dat Nederlanders denken dat zij hard werken en de Grieken er met het geld vandoor gaan, wil Filemon Wesseling weten

Hoe vaak is het niet al uitgelegd? Die 380 miljarden is niet naar de Grieken gegaan, 91 procent is direct gegaan naar het afbetalen van de Nederlandse, Duitse en Franse banken die onverantwoordelijke leningen waren aangegaan. Als Griekenland vijf jaar geleden uit de euro was gestapt, dan hadden de banken verlies geleden. En dan was er een gigantische bankencrisis in Europa geweest. (…) De afgelopen vijf jaar heeft er een ordinaire overheveling plaatsgevonden van die schulden van de banken naar de Noordeuropese belastingbetaler. Dus als Griekenland nu failliet gaat dan betalen jij en ik, als Griekenland vijf jaar geleden failliet was gegaan dan hadden de banken betaald. De banken worden altijd gered. Het ging dus niet om de Grieken. Dat geld is ook niet gegaan naar de opbouw van Griekenland. Absoluut niet.

Ook het verhaal van de pensioenen klopt voor geen meter. De pensioengerechtigde leeftijd van 62 jaar is een opgeklopte mythe. De meeste Grieken moeten doorwerken tot hun zeventigste en van een vet pensioen is al helemaal geen sprake. En de vermeende ‘luiheid’ is net zo’n sprookje. Grieken werken aantoonbaar meer en harder dan Nederlanders.

Beluister hier het fragment of hier de hele uitzending.

De manifestatie Solidarity with Greece – NO to Austerity YES to Democracy! begint om 18:30 op het Marie Heinekenplein in Amsterdam. Naast Ingeborg Beugel spreekt ook Ewald Engelen. Details hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (115)