Laatste update 10:21
27

Initiatief ‘Stem op een vrouw’ succesvol: aantal vrouwen in bestuur stijgt

Het initiatief om meer vrouwen verkozen te krijgen als volksvertegenwoordiger, heeft zijn vruchten afgeworpen: dankzij voorkeursstemmen wisten 42 vrouwen die vaak op een anders onverkiesbare plek op de lijst stonden, toch een zetel te winnen bij de Provinciale Staten- en Waterschapverkiezingen. Dat maakt de organisatie achter het intiatief, Stem op een vrouw, bekend.

Met de extra vrouwen die nu tot het provinciebestuur toetreden, stijgt het percentage vrouwelijke Statenleden van 31,5 naar 33,2 procent. Of, in aantallen: 191 van de 570 Statenleden zijn nu vrouw. Stem op een vrouw weet te melden dat voor het eerst het aantal vrouwelijke bestuurders in het Waterschap boven een kwart uitkomt, namelijk 25,1 procent. Dat was 20,7 procent. Oftewel: van de 577 bestuurders zijn er nu 145 vrouw.

De tactiek die Stem op een vrouw hanteert is, zo legt voorzitter Devika Partiman uit, om op een vrouw te stemmen die lager op de kieslijst staat dan het aantal zetels dat voor die partij gepeild is. Dat is relatief makkelijk bij verkiezingen voor de Tweede Kamer en de Gemeenteraad, maar voor de Provinciale Staten en de Waterschappen een stuk ingewikkelder. Judith Stevens, hoofd datacollectie van de stichting, licht toe:

Er is ontzettend veel op vrouwen gestemd. Bij het doorspitten van de proces-verbalen kwamen we bij vrijwel alle partijen buitenproportioneel veel voorkeurstemmen op vrouwen tegen. Echter zijn deze stemmen zeer verspreid uitgebracht. Wij vermoeden dat dit te wijten is aan het gebrek aan goede lokale peilingen. Dat maakt dat veel vrouwen het net niet gehaald hebben. Gelukkig haalden 42 vrouwen het wel! Dat zijn 42 nieuwe vrouwelijke rolmodellen.

De stichting Stem op een vrouw zegt de focus nu te richten op de aankomende verkiezingen voor het Europees Parlement. Behalve stemcampagnes traint de stichting ook vrouwelijke kandidaten en organiseren zij verkiezingsdebatten zodat de vrouwelijke kandidaten meer zichtbaar worden.

Foto © Stem op een Vrouw

Geef een reactie

Laatste reacties (27)