19

Initiatiefnemer #SorryJohan doet stap terug na bedreigingen

De 20-jarige Bowi Jong die een maand geleden aan de start stond van de #SorryJohan-campagne als protest tegen anti-LHBTI-geluiden in de voetbalwereld, stopt met actievoeren na veelvuldig te zijn bedreigd. Dat zegt Jong in een interview met de Gaykrant zondag.

Jong schreef een brief aan de KNVB om aandacht te vragen voor het ‘homo’-gescheld langs de voetbalvelden. Hij verzocht de voetbalbond er werk van te maken om stadions homovriendelijker te maken en acceptatie van LHBTI’ers in de voetbalwereld te bevorderen. Johan Derksen reageerde op tv weer op die brief met de opmerking dat ‘als je een beetje karakter hebt, je gewoon uit de kast komt’, wat op sociale media tot de #SorryJohan-campagne leidde waarmee LHBTI’ers Derksen confronteerden met hun veelal moeizame coming-outverhaal.

In het interview met de Gaykrant vertelt Jong wat hem overkwam nadat hij in de publiciteit belandde:

Via Facebook kreeg ik berichten met verwensingen als aandachtzoekende kankerhomo, pisnicht en relnicht. Ik zou het alleen maar erger maken voor de homo’s in ons land. Dat ik het zou doen om BN’er te worden. Van homo’s kreeg ik reacties dat ik mijn bek moest leren houden en dat ik niet namens de gemeenschap aan het praten was. Ik dacht: als jullie het al niet begrijpen…

Jong vertelt ook van anderen te horen hebben gekregen dat hij op verschillende voetbalwebsites ‘ook helemaal afgemaakt’ werd, maar zelf heeft hij niet op die sites gekeken. In het interview vertelt hij wat de bedreigingen en verwensingen met hem deden:

Ik voelde mij totaal niet meer op mijn gemak als ik op straat liep. Een constant gevoel van onveiligheid. ’s Avonds was ik veel sneller moe dan normaal. Die spanning kostte mij zoveel energie, waardoor ik ook geen trek meer had.

Jong, zelf AZ-supporter, is nog het meest teleurgesteld in zijn eigen club:

Zij boden mij twee tickets aan voor de hoofdtribune, maar vroegen mij het niet met de media te delen dat ik er was. Persoonlijk vond ik dat de meest heftige reactie. Zo van: dan zijn we daar ook weer van af.

Spijt van zijn actie heeft hij niet. Behalve de drek die hij over zich uitgestort kreeg, ontving Jong ook positieve berichten:

Van kinderen die – soms onder een nepaccount – mij berichten dat ze uit de kast zijn gekomen. Maar ook jongeren die dat nog niet hebben gedaan, maar door deze publiciteit nu weten dat hun ouders positief over homoseksualiteit denken en praten. Dat steunt hen weer enorm. Dus als dat het heeft opgeleverd, dan is het mij allemaal wel waard geweest.

Beeld: Screenshot NH Nieuws, YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (19)