33

Initiatiefwet SP: blaas sociale werkvoorziening nieuw leven in

SP-Kamerlid Jasper van Dijk gaat een initiatiefwet indienen om ervoor te zorgen dat de sociale werkvoorziening nieuw leven wordt ingeblazen. “Het sluiten van de sociale werkvoorziening was een grove fout. Mensen met een arbeidsbeperking zitten massaal thuis”, verklaart Van Dijk in een toelichting.

Volgens dagblad Trouw zal Van Dijk deze week bij de behandeling van de begroting voor sociale zaken al een voorstel indienen om 580 miljoen euro extra te besteden aan de sociale werkplaatsen. Ook in zijn initiatiefwet wil de SP’er meer geld regelen voor de sociale werkvoorziening, waarin ook weer meer mensen aan de slag zouden moeten kunnen.

Vorige week concludeerde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat de participatiewet een mislukking is. Bij de mensen die voorheen terecht konden bij sociale werkplaatsen, vielen door de hervorming enorme klappen. Van hen vindt maar 39 procent werk. Voor de invoering van de wet was dat 70 procent.

“Een goed stelsel van sociale werkvoorzieningen is een kwestie van beschaving”, stelt Van Dijk. “Nu hebben we nog een goede infrastructuur van SW-bedrijven. Die dreigt echter te verdwijnen door verdere bezuinigingen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (33)