12

Inkomensgegevens niet veilig bij Belastingdienst

Belastingdienst speelt financiĆ«le informatie door aan commerciĆ«le verhuurders ... Ook kentekeninformatie in bezit Belastingdienst

De Belastingdienst informeert commerciële verhuurders over het inkomen van huurders, dat zegt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer. Hoewel verhuurders van sociale huurwoningen sinds kort legaal toegang hebben tot inkomensgegevens, om scheefwonen tegen te gaan, zou dit voor de vrije sector niet mogelijk moeten zijn. Drie mensen hebben echter al een klacht ingediend over het prijsgegeven van hun financiële gegevens aan commerciële verhuurders, en over de manier waarop de Belastingdienst met hun klachten is omgesprongen.

Dinsdag werd ook bekend dat kentekens die door verkeerscamera’s worden gefotografeerd, opgeslagen worden in een centrale database en wekelijks doorgestuurd naar de Belastingdienst. Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is dat illegaal. Dat kentekengegevens nog steeds worden opgeslagen is opmerkelijk, omdat het kabinet Balkenende IV in 2010 al aan de Tweede Kamer beloofde dat dit niet langer zou gebeuren. Diverse leaserijders zijn al naar de rechter gestapt om deze privacyschending aan te vechten.

Naast leaserijders, lopen ook prostituees het risico dat hun privacy wordt aangetast. De nieuwe prostitutieregeling in Amsterdam vereist namelijk bordeeleigenaren kunnen aantonen dat prostituees staan ingeschreven bij het handelsregister. Zij mogen dan geen ‘verhullende’ omschrijving van hun onderneming registreren, waardoor zij dus met naam en toenaam als prostituee te boek komen te staan.

Binnenlands Bestuur: ‘BELASTINGDIENST INFORMEERT VRIJE HUURSECTOR‘ 

cc-foto: comicbase

Geef een reactie

Laatste reacties (12)