Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Inkomenskloof tussen top en werkvloer blijft zich verbreden

  •  
23-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
money300_07.jpg
Update: Delta Lloyd doet een ABN Amrootje: nieuwe topman krijgt fors hoger salaris ... Basisloon zittende AEX-ceo's steeg in 2014 ruim drie keer zo hard als het modale salaris ... Kamervragen over 'dubieuze sluiproute' beloning top ABN Amro
De inkomensverschillen tussen de top van het grote beursgenoteerde bedrijfsleven en de werkvloer zijn in 2014 opnieuw fors toegenomen en blijven maar groeien. Vorig jaar steeg het basisloon van zittende AEX-ceo’s met gemiddeld 5,2 procent harder dan de inflatie en ruim drie keer zo hard als een modaal salaris. Het gemiddelde basissalaris van ceo’s komt daarmee uit op een slordige een miljoen euro. De totale beloning – inclusief cashbonus en uitgekeerde aandelen – kwam zelfs uit op 3,7 miljoen euro, exclusief pensioenkosten. Maar liefst 12 procent meer dan in 2013. Die groei zal de komende jaren alleen nog maar toenemen, omdat AEX-bedrijven een steeds groter percentage van de beloning variabel maken. Daarentegen steeg het modaal jaarinkomen in 2014 met slechts 1,5 procent tot een totaal van gemiddeld €35.000, aldus het Centraal Planbureau.
Vorige week werd bekend dat de top van ABN Amro de salarissen flink had opgeschroefd , maar de manier waarop ze dat hebben gedaan is mogelijk tegen de regels. Dat stellen Kamerleden Omtzigt (CDA), Koolmees (D66), Klaver (GL), Van Klaveren (VNL), Krol (50Plus) en Öztürk in vragen aan minister Dijsselbloem van Financiën. Zij eisen duidelijkheid over de betekenis van de term ‘tijdelijk vast inkomen’, zoals de raad van bestuur de salarisverhoging noemde. Omtzigt:
money300
In de wet staat het heel simpel: variabele beloningen bij staatsgesteunde banken mogen niet. We zijn benieuwd hoe Dijsselbloem dit ziet. Dat de leden van de raad van bestuur eerst twee jaar van de verhoging hebben afgezien, suggereert ook dat het om een variabele beloning gaat.
De riante beloning voor financieel directeur Kees Dijkhuizen, voormalig thesaurier-generaal van het ministerie van Financiën, is extra dubieus, aangezien hij pas in 2013 aantrad bij de bank, toen de bonus van 50 procent al was afgeschaft.
Update 12.00 Het aankomende bonusplafond van 20 procent zorgt er ook bij Delta Lloyd voor dat de nieuwe topman op een flinke salarisverhoging kan rekenen. Wat niet via een bonus extra uitgekeerd kan worden, wordt dan maar bovenop het salaris gegooid. En zo kan het dat Hans van der Noordaa 950.000 euro gaat verdienen. Zijn voorganger, de onder druk van DNB vertrokken Niek Hoek verdiende ruim 8 ton. Maar liefst 150.000 euro minder dus. Dat schrijft NRC.
Ook de andere bestuursleden konden eerder op een forse loonsverhoging rekenen. Sinds twee jaar verdienen zijn zij 592.500 euro per jaar, ruim 37 procent meer dan eerder, vanwege de bonuscap van maximaal 50 procent. Verwacht wordt dat ook het salaris van de rest van hete bestuur dit jaar evenredig zal worden verhoogd, al moeten de aandeelhouders hier nog wel toestemming voor geven.
Cc-foto: 401(k) 2012

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.