Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Inktvisringen van varkensanussen' is Broodje Aap-verhaal

  •  
17-10-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1617 keer bekeken
  •  
varkensanus_01.jpg
Onderzoeksrapport meldt niets over varkensanussen ... EU-parlementariër heeft schokkend verhaal 'van horen zeggen' ... Maar: voedselfraude zwaar onderschat probleem
Eigenlijk was het wel duidelijk dat er een luchtje aan zat, maar toch zijn alle media er in gestonken. Vanochtend meldden de regionale nieuwsdienst De Persdienst, die onder meer levert aan BN de Stem, dat inktvisringen vaak van varkensanussen zijn gemaakt. De journalist meldde dat op gezag van europarlementariër Esther de Lange. Navraag door Joop leert dat er geen enkel bewijs is voor die bewering.
Vanmiddag werd duidelijk dat het schokkende voorbeeld van varkensanussen die verkocht worden als inktvisringen, dat door de CDA-politicus De Lange werd genoemd, helemaal niet in het rapport staat waarover ze werd geïnterviewd. Terwijl de Lange zegt:
Calamaris, dat eet ik alleen nog aan zee. Die gefrituurde inktvisringen blijken geregeld gemaakt van varkensanus.
Haar woordvoerder verklaart nu desgevraagd tegenover Joop dat ze het verhaal ‘van horen zeggen’ heeft. Enig bewijs is er niet. De Amerikaanse publieke omroep NPR  zocht het gerucht al eerder uit en kon ook toen geen enkel bewijs vinden. Lees hier de transcriptie van de speurtocht. Iedereen heeft het verhaal ‘van horen zeggen’. Zoals bij alle ‘broodje aap’-verhalen.
Vanochtend publiceerden we dit artikel:
Paardenvlees in de lasagne, honing met suikerwater of inktvisringen gemaakt van varkensanus. Je proeft het niet, maar er wordt steeds vaker gefraudeerd met ons voedsel. Europarlementariër Esther de Lange vond dat de maat vol was en liet een onderzoek doen naar voedselfraude in Europa. Conclusie: het is een zwaar onderschat probleem en er moet snel iets gebeuren om het tij te keren. Donderdag presenteert ze de bevindingen van het onderzoek.
Eerst is het paardenvlees, nu zijn het varkensanussen. Maar er wordt ook gesjoemeld met alcohol, eieren en honing. Volgens het onderzoek is  er een top tien van producten die meer risico lopen. Het risico op fraude is het grootste bij de duurdere producten. Olijfolie, vis en biologisch voedsel. Volgens de Lange wordt er bijvoorbeeld meer olijfolie geproduceerd dan mogelijk is met het aantal olijfbomen in Europa. Koffie, thee en fruitsappen staan ook in die top tien. In een interview donderdag in BN de Stem zegt de Lange:
“Voedselfraude ondermijnt het vertrouwen in de Europese Unie. Mensen voelen aan dat het een Europees probleem is, maar de Commissie neemt geen verantwoordelijkheid om het op te lossen. Ze blijft fraudezaken afdoen als incidenten, waarbij de volksgezondheid niet in gevaar. De Commissie heeft oogkleppen op.
Voor het onderzoek is met honderden instanties gesproken. Boeren, handelaren, wetenschappers en organisaties als de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit) en Europol. Zij gaven allemaal aan dat het een groeiend probleem is. De Lange vindt dat de regels verscherpt moeten worden en dat handelaren die de fout ingaan harde moeten worden aangepakt. Om te voorkomen dat foute bedrijven hun handel voortzetten vanuit een ander land waar de regels minder streng zijn, hoopt De Lange dat er een zwarte lijst komt die landen onderling met elkaar gaan uitwisselen. Ook vindt ze dat de opsporing nu nog veel te braaf is. Inspecteurs zouden te veel op papier onderzoeken en zouden meer moeten gaan werken als politieagenten. In Denemarken werken al agenten bij de voedsel en wareninspectie. In Nederland is dat niet zo, hier wordt op het  moment juist bezuinigd op de NVWA.
Het hele interview staat donderdag in BN de Stem.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.