23

Grote steden: inschrijving sociale huurwoning moet overal gelden

De vier grote steden willen uitzoeken of een inschrijving voor een sociale huurwoning landelijk kan gelden. Dat schrijft de Volkskrant. Voor Amsterdam Rotterdam, Den Haag en Utrecht is het al mogelijk om een regio-inschrijving te doen, maar een uitbreiding zou voor meer flexibiliteit voor huurders kunnen zorgen.

Wie een sociale huurwoning zoekt in een van de grote steden, moet daar soms wel meer dan tien jaar op wachten. Degenen die hun heil dan maar buiten de stad willen zoeken, kunnen met hun jarenlange inschrijving nu hooguit terecht in een buurgemeente. Wie naar een compleet andere regio wil verhuizen, zal zich daar opnieuw moeten inschrijven en weer onderaan de wachtlijst plaats moeten nemen. Daar moet verandering in komen, zo vindt men in de grote steden.

‘We willen huurders de keuze bieden als ze, bijvoorbeeld vanwege hun werk of specifieke woonwensen, willen verhuizen naar een andere stad’, aldus Laurens Ivens, wethouder bouwen en wonen in Amsterdam. Volgens Ivens zijn de problemen om een geschikte huurwoning te vinden – hoewel nergens zo nijpend als in Amsterdam – een gezamenlijk probleem. ‘Als je de schaal groter maakt, wordt het probleem kleiner.’ De G4, het verband van de vier grote steden, spreekt normaliter het kabinet aan, maar denkt dat het in dit geval ook onderling tot een nieuwe regeling kan komen.

Dat denkt ook de Utrechtse wethouder Paulus Jansen. Hij wijst erop dat veel systemen voor het toewijzen van de huurwoningen hopeloos verouderd zijn: ‘In de regio Utrecht werken we samen met zestien buurgemeenten, maar een regeling met alle grote steden en liefst landelijk zou beter zijn.’

Er hoeft niet gevreesd te worden dat mensen uit andere delen van het land nu plots net zo veel kans maken op een gewilde woning in de grote stad als de mensen die al in die stad wonen. Volgens wethouder Jansen zijn er genoeg manieren om bewoners uit de eigen stad voorrang te geven, bijvoorbeeld door hen bij een inschrijving bonusjaren toe te kennen.

De Woonbond en Aedes, de koepel van woningbouwcorporaties, zijn enthousiast over het plan. Ook zij vinden dat de huidige indeling in regio’s te beperkend werkt. Wat hen betreft krijgen huurders voortaan net zo veel bewegingsvrijheid als huizenkopers.

In Rotterdam en Den Haag staat men wel achter het onderzoek, maar zijn de wethouders iets voorzichtiger wat betreft hun gewenste aanpak. Zo vindt de Haagse wethouder van Wonen Joris Wijsmuller dat de beste oplossing het vergroten van het aanbod van betaalbare huurwoningen is. Hij vindt dan ook dat het nieuwe kabinet de taak heft om de verhuurdersheffing te schrappen, zodat corporaties weer kunnen gaan bouwen. In Rotterdam vindt men dat er eerst gekeken moet worden naar mogelijkheden tussen Amsterdam en Utrecht onderling. Daar wil het stadsbestuur juist minder goedkope woningen in de stad en meer woningen in het duurdere segment.

cc-foto: Franklin Heijnen

Geef een reactie

Laatste reacties (23)