1

Inside Out: De foto als spiegel

Met het wereldwijde project Inside Out wil kunstfotograaf JR mensen op een andere manier naar elkaar laten kijken en over elkaar laten denken

Kunstfotograaf JR heeft over de hele wereld mensen gefotografeerd die aan twee kanten van een lijn staan en de ander altijd op een bepaalde manier zien. Hij liet de jeugd uit de Franse voorsteden poseren zoals zij dachten dat de mensen uit de binnenstad hen zagen. De karikaturen die hieruit voortkwamen hing hij in de stad op. Hetzelfde deed hij met Israëli en Palestijnen. Sindsdien laat hij over de hele wereld mensen foto’s van zichzelf maken. Deze foto’s blaast hij op tot posters en stuurt hij terug zodat de mensen ze kunnen tentoonstellen in hun eigen gemeenschappen.

TED Prize Winner JR & INSIDE OUT from TED Prize on Vimeo.

Inside Out is een grootschalig en interactief kunstproject dat ideeën over identiteit vastlegt in kunstwerken. Iedereen wordt uitgedaagd om met zwart-wit foto’s de nooit vertelde verhalen van mensen over de hele wereld te ontdekken, onthullen en delen.  

Mensen kunnen digitaal foto’s opladen op de website van Inside Out. Deze worden opgeblazen tot posters en teruggestuurd, zodat degene die ze oplaadde er een expositie van kan maken voor de eigen gemeenschap.

Mensen kunnen individueel of als groep deelnemen. De posters mogen overal worden opgehangen, of het nu een enkele foto op een kantoor is of een muur van portretten op een verlaten gebouw of in een vol stadion.

Al deze tentoonstellingen worden allemaal bewaard en opgenomen in een archief dat online te zien blijft.
Inside Out is een samenwerking van kunstenaar JR, de TED Prijs en alle deelnemers. JR was de jongste winnaar van de TED Prijs ooit. 

Geef een reactie

Laatste reactie