3

Instagram toch voor de rechter om fotorechten

Makers van foto-app willen de mogelijkheid open houden in de toekomst toch te kunnen verdienen aan foto’s van gebruikers

In de VS hebben gebruikers toch een rechtszaak aangespannen tegen Instagram. De makers van de fotobewerkingsapplicatie trokken eerder de beruchte maatregel in om de rechten van de foto’s van gebruikers te verkrijgen. Nu blijkt dat Instagram toch de mogelijkheid wil openhouden om in de toekomst te verdienen aan de foto’s, stappen boze gebruikers naar de rechter.

De rechtszaak is de eerste in de geschiedenis tegen Instagram. Vanaf 16 januari kan de fotodienst, die eigendom is van Facebook, foto’s zonder toestemming doorverkopen aan derden, bijvoorbeeld om in reclames te gebruiken.

Instagram wilde eerder de nieuwe voorwaarden aanpassen waarmee gebruikers de rechten over hun foto’s zouden verliezen. Het leverde een storm aan boze reacties op waardoor Instagram gelijk een dag daarop meldde dat er niets zou veranderen aan de eigendomsrechten van de foto’s. Oprichter Kevin Systrom benadrukt dat Instagram geen eigenaar wordt van de foto’s. ‘We respecteren dat jullie foto’s, jullie foto’s zijn.’

Als de gebruikers de rechtszaak winnen kan dat er voor zorgen dat ook andere sociale media als Facebook en Twitter in de toekomst ook gedwongen worden voorzichtiger om te gaan met het aanpassen van de gebruikersvoorwaarden.

De Redactie: Rechtszaak tegen Instagram om vernieuwde regels

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)