95

Installatiebedrijven dolblij met vluchtelingen als nieuwe medewerkers

Veel Nederlanders kijken neer op mbo-banen als elektriciën, loodgieter of monteur. Onterecht natuurlijk omdat het gaat om belangrijke vakken waar de samenleving niet zonder kan. Toch kunnen installatiebedrijven daarom maar heel moeilijk aan personeel komen. Enkele van die bedrijven hebben de vluchtelingen die de afgelopen jaar een veilig onderdak zochten in Nederland nu ontdekt als potentiële werknemers, bericht het AD over een wel zeer bijzondere variant van ‘refugees welcome’:

,,Vluchtelingen zijn de ideale werknemers”, zegt Parveen Dudock van Rijndorp Installaties. ,,Ze zijn super gemotiveerd, werken hard en in tegenstelling tot de verhalen komen ze op tijd.” Omdat Rijndorp Installaties dringend werknemers nodig heeft, werft het bedrijf uit Zoeterwoude actief onder statushouders. Ze komen onder meer uit Syrië, Eritrea en Burundi. Afgelopen jaar werden al zeven vluchtelingen met een spoedcursus opgeleid tot leerling-elektromonteur, recent zijn er weer vijf gestart. ,,We kunnen zo nog twintig man kwijt. Vacatures zat. We moeten nu veel opdrachtgevers nee verkopen, omdat we niet aan voldoende technisch personeel kunnen komen.”

De bedrijven lopen nog wel tegen bureaucratische muren op. Zo mogen vluchtelingen alleen overdag taalles volgen, dat is niet of nauwelijks te combineren met een betaalde baan. Werkende vluchtelingen krijgen vervolgens boetes van de overheid.

De installatiebedrijven geven de vluchtelingen een korte opleiding waarna ze snel aan de slag gaan in de bouw onder leiding van een Nederlandse collega die hen bijstaat de resterende taalhobbels te slechten.

cc-foto: clement127

Geef een reactie

Laatste reacties (95)