56

‘Integratie verbetert, maar we willen het niet geloven’

Wetenschappers: populistische partijen verbinden maatschappelijke problemen onterecht aan de immigratie- en integratieproblematiek

Maar liefs 75 wetenschappers deden voor opinieblad De Groene Amsterdammer onderzoek naar de maatschappelijke problemen. Conclusie: integratie is het meest overschatte probleem. Op gebied van onderwijsniveau, de arbeidsdeelname, taalvaardigheid en de politieke participatie wordt de kloof tussen autochtonen en allochtonen steeds kleiner, ‘maar ons gevoel zegt dat het niet waar kan zijn’, zegt hoogleraar sociale psychologie Tom Postmes.

Han Entzinger, hoogleraar migratie- en integratiestudies vindt het ‘verbluffend hoe hardnekkig de onjuiste beeldvorming is over het feitelijk verloop van de immigratie en de veranderingen die zich hierin de laatste tien jaren hebben voorgedaan.’ ”Kansarme massa-immigratie’ is iets van een ver verleden.”

Populistische partijen spelen volgens de wetenschappers een rol om de massahysterie voor het mislukken van de integratie aan te wakkeren. Sarah de Lange, universitair docent politicologie vertelt:

De manier waarop integratie en immigratie het debat beheersen komt niet overeen met de urgentie van het probleem. De manier waarop we over immigratie en integratie praten, is sterk beïnvloed door LPF en PVV”, zegt ze. “In de eerste plaats hebben zij het op een andere manier geframed dan voorheen het geval was. Waar eerst voornamelijk in economische en juridische termen over immigratie en integratieproblemen werd gesproken, wordt dit tegenwoordig eerder in culturele of religieuze termen gedaan.

Ook zouden populistische partijen onterecht een verbinding leggen met de immigratie- en integratieproblematiek. Het dierenleed in Nederlandse slachterijen, de discriminatie van homoseksuelen en joden, Europese ontwikkelingshulp aan ontwikkelingslanden, het Israelisch-Palestijns conflict, de stijgende kosten in de (geestelijke) gezondsheidszorg, de toetreding van Turkije tot de Europese Unie en vandalisme in achterstandswijken en het openbaar vervoer worden allemaal en exclusief gezien als islam- of immigratieproblematiek. Het zijn volgens De Lange allemaal discussies die tot ineffectieve symboolpolitiek leiden.


Trouw: ‘Integratie meest overschatte probleem van deze tijd’

cc-foto: Roel1943

Geef een reactie

Laatste reacties (56)