43

Interim-voorzitter wil ‘minder genuanceerd’ GroenLinks

'2013 wordt het jaar van de helderheid. De kiezer vraagt om duidelijke standpunten', zegt Eduard van Zuijlen in nieuwjaarsboodschap

“We mogen wel eens wat minder genuanceerd zijn”, schreef GroenLinks-interim-voorzitter Eduard van Zuijlen in een brief aan alle leden die dinsdag openbaar werd gemaakt. Wat betekent dat?

“2013 wordt het jaar van de helderheid. De kiezer vraagt om duidelijke standpunten”, zegt Van Zuijlen in zijn nieuwjaarsboodschap.Tegenover Trouw licht hij toe:

Een voorbeeld. Het Lente-akkoord, dat door anderen ook weleens het Kunduz-akkoord wordt genoemd. Dat was een compromis tussen vijf partijen. Daar zaten allerlei maatregelen in die geen GroenLinks-standpunten zijn. Toch ging GroenLinks die verdedigen als haar eigen standpunten. Dat is niet nodig. Dat schept onduidelijkheid.

Wat van Zuijlen betreft gaat het verhaal van GroenLinks voortaan om ‘concrete dingen’. “Om groen, waar het zichtbaar moet zijn waar GroenLinks voor staat en bij links om solidariteit en tolerantie. Het moet duidelijk zijn dat we in die zaken afwijken van de mainstream.”

Eduard van Zuijlen is burgemeester van Menterwolde en sinds dit najaar tijdelijk partijvoorzitter. Hij nam die functie op zich nadat Heleen Weening, in het kielzog van partijleider Jolande Sap, was opgestapt. Een commissie die de tegenvallende verkiezingsuitslag onderzoekt, presenteert op 25 januari haar bevindingen.

Trouw: GroenLinks: ‘We mogen wel wat minder genuanceerd zijn’

Geef een reactie

Laatste reacties (43)