Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Internationaal strafhof klaagt Khadaffi aan

  •  
16-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Khadaffi_juicht300_01.jpg
UPDATE: Hoofdaanklager: 'Khadaffi moffelt bewijs voor misdaden weg'. Ook zoon Saif el-Islam en rechterhand Abdullah Senussi gezocht ... Rechtbank beslist of internationale arrestatiebevelen worden uitgevaardigd
De Libische dictator Muammar Khadaffi wordt aangeklaagd door het Internationale Strafhof in Den Haag. Dat heeft hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo bekendgemaakt op een persconferentie. Naast Khadaffi worden ook voor zijn zoon Saif el-Islam en zijn rechterhand Abdullah Senussi arrestatiebevelen aangevraagd, zo meldt de NOS maandag.
Het dossier Libië bestaat uit 74 pagina’s met bewijs tegen de drie Libiërs, zo schrijft de NOS. Een rechtbank met drie leden moet nu beslissen of het bewijs sterk genoeg is om tot vervolging over te gaan en internationale arrestatiebevelen ook daadwerkelijk uit te vaardigen.
Update woensdag 18 mei
Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) meent dat Khadaffi allerlei mogelijkheden aangrijpt om onder zijn misdaden uit te komen. Zo worden lijken verborgen. Artsen mogen geen lijsten bijhouden van gedode burgers en ook worden moskeeën vernield waar misdaden zijn gepleegd. Ocampo heeft de Libische minister van Buitenlandse Zaken, Abdelati Obeidi een brief geschreven waarin staat dat het wegmoffelen van bewijs voor oorlogsmisdaden strafbaar is. Dat meldt Trouw

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.