Laatste update 13:43
33

Internationaal Strafhof laat zich niet intimideren door regering VS

Het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) heeft geen boodschap aan de dreigementen van de Verenigde Staten. Het ICC bekijkt de mogelijkheden om onderzoek te doen naar Amerikaanse militairen en CIA-agenten die worden verdacht van het martelen van gevangenen in Afghanistan. De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton reageerde door het Strafhof onwettig te noemen en ‘wat ons betreft al dood’.

Volgens Bolton riskeren de rechters dat hen voortaan de toegang tot Verenigde Staten zal worden ontzegd en kunnen hun eventuele tegoeden in de VS worden bevroren. In een dinsdag uitgegeven verklaring laat het Strafhof nu weten zich niet te laten intimideren door de Amerikaanse overheid: ‘Het Internationaal Strafhof zal zijn werk onverschrokken blijven doen, in navolging van zijn principes en het overkoepelende idee van de rechtstaat.’

De Amerikanen hebben al bij de oprichting van het ICC laten het Strafhof niet te erkennen, datzelfde geldt voor onder meer Rusland en China. 123 andere landen deden dat wel.

Beeld: Commons Wikimedia

 

Geef een reactie

Laatste reacties (33)