30

Internationale gemeenschap eist wapenstilstand Libië

Diplomaten pleiten voor stabiliteit door kabinet, directeur centrale bank en hoofd oliebedrijven binnen veertig dagen te kiezen  

De internationale gemeenschap eist een wapenstilstand van de politieke partijen in Libië. Diplomaten uit onder andere de VS, het Midden-Oosten, Afrika en Europa hebben zondag in Rome overlegd over het stoppen van de chaos in het land om de opkomst van de Islamitische Staat (IS) daar tegen te gaan. Dat meldt de Volkskrant.

Zeventien landen namen deel aan het overleg. Zij brachten een statement uit waarin zij politieke partijen in Libië oproepen om het nationale eenheidsplan van de VN te accepteren. 

In het plan pleiten de Verenigde Naties voor een nationale regering die binnen veertig dagen gevormd zou moeten worden. Buitenlandse partijen zouden Libië daarbij ondersteunen en helpen stabiliteit te brengen. Het gaat hierbij om het herstellen van het kabinet, het aanstellen van hooggeplaatste functionarissen zoals de baas van de centrale bank en oliebedrijven.

Libië is sinds Muammar Kadhafi in 2011 werd afgezet en vermoord verdeeld. Het land heeft een regering in het oosten, Tobroek en een door islamitische landen gesteunde regering in de hoofdstad Tripoli. De internationale gemeenschap maakt zich zorgen omdat de verdeeldheid een goede voedingsbodem zou zijn voor terreurgroep IS. Wat daarnaast de eigen geopolitieke belangen zijn, is wel te bedenken. 

Het overleg in Rome vond onder leiding van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, plaats. Volgens Kerry wil de internationale gemeenschap hetzelfde als Libië, namelijk stabiliteit maar moet er wel eerst een wapenstilstand komen en vooral het nationale eenheidsplan van de VN ondertekend worden. 

cc foto: Cliff

Geef een reactie

Laatste reacties (30)