Laatste update 21:34
46

Internationale gemeenschap kiest kant van Iran tegenover Trump

De hoge vertegenwoordiger voor het buitenlandlandbeleid van de EU Federica Mogherini heeft scherp afstand genomen van de Amerikaanse president Trump. Die heeft vrijdag gedreigd het atoomverdrag met Iran op te zeggen omdat dat land zich niet aan de afspraken zou houden. Volgens Mogherini hebben de VS dat recht helemaal niet en houdt Iran zich bovendien keurig aan het verdrag.

Mogherini zag zich genoodzaakt een persconferentie te houden op het hoofdkwartier van de Europese Commissie na de volledig ongefundeerde uitspraken van Donald Trump. Tijdens de persconferentie zei ze:

Meer dan twee jaar geleden, in juli 2015 om precies te zijn, verwelkomde de gehele internationale gemeenschap de resultaten van 12 jaar intense onderhandelingen over het Iraanse nucleaire programma. Het is geen bilaterale overeenkomst. Het behoort niet één enkel land toe. En het is niet aan één enkel land om het te beëindigen. Het is een multilaterale overeenkomst die unaniem werd goedgekeurd door de VN Veiligheidsraad.

Volgens Mogherini heeft het verdrag de wereld veiliger gemaakt en was er geen enkele reden om nu te beweren dat Iran zich ook in de toekomst niet aan de deal zou houden. Verder merkte Mogherini op dat de grootste nucleaire dreiging op dit moment uitgaat van Trump zelf, die eerder ten overstaan van de Algemene Vergadering van de VN zei Noord-Korea desnoods compleet te willen vernietigen. Ook dreigde Trump via Twitter met een nucleaire aanval op Noord-Korea.

De Verenigde Staten werden ook al buitenspel gezet door een gezamenlijke verklaring van de Franse president Macron, de Britse premier May en de Duitse bondskanselier Merkel die hun steun uitspraken voor het verdrag met Iran. De drie regeringsleiders noemden het akkoord ‘in onze gedeelde nationale veiligheidsbelangen’.

Ook de Iraanse president Hassan Rouhani heeft gereageerd op de uitspraken van Trump. Rouhani zei in een toespraak op de Iraanse nationale televisie dat zijn land absoluut niet van plan is het verdrag te schenden. Volgens Rouhani is de wereld opnieuw toeschouwer geweest van de vijandige houding en laat de reactie van de Europese politici zien dat onder Trump Amerika zich meer geïsoleerd heeft dan ooit.

cc-foto: EU2017EE

Geef een reactie

Laatste reacties (46)