Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Internationale pro-Wilders demonstratie flopt

  •  
30-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
300_edl.jpg
Slechts handjevol betogers in Amsterdam
Wat een internationale demonstratie had moeten worden voor de zelfbenoemde Europese anti-islamleider Geert Wilders, werd ondanks een hausse aan publiciteit een van de sneuste vertoningen uit de recente geschiedenis.
Er waren beduidend meer journalisten dan demonstranten afgekomen op het evenement dat werd gehouden op een speciaal ingericht terrein in het Westelijk Havengebied. Hoewel het terrein plaats bood aan duizenden van de alleen al in Nederland 1,5 miljoen wonende Wilders-sympathisanten kwam er slechts een handjevol betogers opdagen.
De internationaal opgezette demonstratie die bedoeld was als ondersteuning van de PVV-leider vanwege het haatzaai-proces dat tegen hem werd gevoerd, was georganiseerd door de English Defence League. Deze Britse actiegroep wordt op zijn beurt weer gesteund door de Amerikaanse Pamela Geller, een van de sleutelfiguren in het internationale netwerk rond de PVV-leider.
Rond 16 uur vertrokken de demonstranten, geheel in PVV-stijl, woedend in een personenbusje. Een ruit van de geparkeerde toeristenauto bleek volgens Amsterdamse traditie te zijn ingeslagen.
Geert Wilders, die tijdens het debat over de regeringsverklaring nog vol lof sprak over politieke groeperingen die overal in Europa tegen moslims in actie komen, had overigens tevoren gesteld niet blij te zijn met de internationale steunbetuiging.
Niettemin identificeerden fanatieke PVV-aanhangers zich op Twitter met de EDL. Zo verspreidden ze een speciale oproep  omdat de EDL-leden bekend staan om hun veelvuldig gebruik van geweld:
SOS EDL: Don’t let you challenge, try to be patient, you can damaging the PVV by use of force Please RT #pvv
Een anti-PVV demonstratie bij de Dokwerker, het Amsterdamse symbool voor de strijd tegen discriminatie, trok juist opvallend veel publiek. Zo’n duizend mensen verzamelden zich.
Het AD schrijft:
Ook Jaap Hamburger van Een Ander Joods Geluid sprak de demonstranten toe. Hamburger had het vooral over PVV-leider Geert Wilders en vroeg zich gezien Wilders grote sympathie voor Israël af hoe loyaal de politicus eigenlijk is aan Nederland. Wilders, die hij ,,de blonde haat-imam uit Venlo” noemde, kan volgens Hamburger worden gezien als een zendeling die een eigen kerk heeft geschapen. ,,Hij is simplistisch, meer dan magere woorden en slogans heeft hij niet”. Maar: ,,Als we nu geen streep trekken, hebben we straks een nieuwe dokwerker nodig.”

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.