Laatste update 09:02
70

Interne onvrede over rechtse koers Buma: ‘CDA moet klimaatbeleid omarmen’

Het CDA wendde al de steven in het asielbeleid. Nu moet de regeringspartij ook nog een andere koers gaan varen in het klimaatbeleid, zegt oud-Kamerlid voor het CDA Marieke van der Werf, in de politieke podcast Betrouwbare Bronnen. “Het CDA speelt verstoppertje achter de draagvlakdiscussie. Ik vind dat je daarmee wegloopt voor je verantwoordelijkheid als rentmeester. Je moet het voortouw nemen”, aldus Van der Werf. Het zogeheten rentmeesterschap, dat wil zeggen de zorg voor de Schepping, is van oudsher een christelijk thema.

Van der Werf keert zicht tegen het idee dat de partij zich louter moet laten leiden door onvrede over ingrijpende maatregelen op het gebied van klimaat. “Het is goed om naar zorgen te luisteren, maar je moet ook met oplossingen komen en een perspectief schilderen: dit is de samenleving waar we naartoe willen. De zorgen die Sybrand Buma opsomt, hebben geen relatie met duurzaamheid en klimaat. Het CDA zegt: het mag niet bij de huishoudens terechtkomen. En de bedrijven mogen het eigenlijk ook niet betalen. Dan betaalt niemand! Zo houden we elkaar in de klem.”

Op het komende CDA-congres, op 9 februari in Amsterdam, wil een groot aantal CDA-leden, waaronder de jongeren van het CDJA, hierover aan de bel trekken. “Het CDA-principe van ‘gespreide verantwoordelijkheid’ betekent dat we allemaal ons steentje bij moeten dragen. Het CDA-principe van ‘sociale rechtvaardigheid’ betekent dat de sterkste schouders de sterkste lasten dragen. En ook daar zie ik geen visie op bij het huidige CDA”, zegt Marieke van der Werf, in 2011 en 2012 CDA-woordvoerder energie en milieu in de Tweede Kamer.

Het CDA stond vroeger met één been rechts en één been in het midden. Nu staan beide benen aan de rechterkant: “Dat ene been moet terug naar het midden en weg van het populisme.” Van der Werf ziet het CDA deze omslag niet meer maken onder Sybrand Buma: “Als ik hem hoor en als ik hem spreek, dan denk ik: dat moet lukken. Maar zodra er verkiezingsdruk komt, zie ik het weer verdwijnen. Dus ik vrees eigenlijk van niet.” Het oud-Kamerlid concludeert dan ook dat het CDA op zoek moet naar een nieuwe politiek leider.

In de podcast roert ook een andere CDA’er zich. Voormalig leider en oud-Navo-chef Jaap de Hoop Scheffer stelt als voorzitter van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) dat de nieuwe gevechtsvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht gereed moeten worden gemaakt voor het gooien van atoombommen.

cc-foto: EPP

Geef een reactie

Laatste reacties (70)