55

‘Interne strijd verzwakt IS’

Spanningen leiden tot schietpartijen tussen IS-leden onderling: Buitenlanders versus lokale vechters

De terroristische organisatie IS worstelt met grote interne spanningen. Zo schrijft De Morgen op basis van de Washington Post. Grote bron van onrust is de voorkeursbehandeling die buitenlandse strijders zouden genieten. Die mogen ‘veilig’ in de steden verblijven terwijl de lokale strijders worden ingezet aan het front en de buitenwacht.

De Washington Post geeft het voorbeeld van het dorpje Abu Kamal, aan de Syrische grens met Irak, waar er verschillende schietpartijen plaatsvonden tussen buitenlandse en lokale IS-strijders omdat de laatste groep niet naar het front in Irak wilde trekken. Nu opereren twee rivaliserende IS-troepen in hetzelfde dorp.

Ook vinden de lokale strijders in de Syrische stad Raqqa het onverteerbaar dat buitenlandse strijders een huis en auto krijgen ‘terwijl ze geen voet op het slagveld hebben gezet’. Ook zouden lokale bewoners geregeld om hulp worden gevraagd door strijders van de terroristische organisatie IS in een poging te ontsnappen. Ondanks de relatief hoge lonen die IS aanbiedt (700 euro per maand), kan de organisatie op weinig steun rekenen van de lokale bevolking.

De Morgen: Hoe interne strubbelingen IS verzwakken

Foto: YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (55)