19

Internet barst uit zijn voegen

Topwebsites lagen uren plat … Schade loopt in de miljoenen ... Providers gebruiken verouderde routers

Topwebsites lagen afgelopen dinsdag uren plat vanwege storingen op het internet. Dat komt doordat internetproviders nog steeds verouderde netwerkapparatuur gebruiken die de snelle groei van het internet niet kunnen bijbenen.


Deskundigen verwachten dat de storingen nog wel even aanhouden. De belangrijkste leverancier, Cisco, waarschuwde haar klanten al in mei dit jaar voor de haperingen. De onlinechaos van dinsdag zorgde voor een schade van zeker miljoenen euro’s. Doorgaans drukbezochte websites als Amazon, eBay en LinkedIn waren lange tijd onbereikbaar.

Internetproviders hebben nog veel oude routers in gebruik en die kunnen het stijgende aantal surfverkeer niet meer aan. Deze oude routers kunnen alleen nog maar tabellen verwerken met maximaal 512.000 vermeldingen. Dinsdag gingen ze over dat limiet heen en dat zal nog wel vaker gebeuren omdat steeds meer andere apparaten dan computers op het internet worden aangesloten. De toestroom van smartphones en tablets is daar één van, maar ook het aantal andere huishoudelijke apparaten als beeldschermen en koelkasten wordt steeds vaker aangestuurd via het internet en heeft daarvoor een IP-nummer nodig; een unieke cijferreeks waaraan een computer op internet is te herkennen.

De Morgen: Omvangrijke storing internet legt websites wereldwijd plat
The Daily Mail: Top websites crash as web ’starts to run out of space’: Fears major technical problems could become regular occurrence

Geef een reactie

Laatste reacties (19)