27

‘Internet hoort bij eerste levensbehoeften’


Internet en mobiele telefoon belangrijker dan seks, vakantie en koelkast

In 2006 gaf nog geen 20 procent van de Nederlanders aan dat internet voor hen onmisbaar was, nu is dat percentage gestegen naar 59%. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat het Haarlemse crossmediabedrijf EtiopiaBdB heeft uitgevoerd onder 2233 mensen.

De mobiele telefoon (vaak mét internet) is voor 68% van de mensen een nog essentiëlere levensbehoefte. Weinig verrassend geldt dat voor jongeren tussen de 15 en 25 jaar nog meer: voor 91 procent is de mobiele telefoon onmisbaar, en voor 69 procent geldt dat voor het internet.

De meeste mensen geven aan dat ze zich zonder internet in veel situaties geen raad zouden weten. Itzard Schouten, die het onderzoek namens het crossmedia-bedrijf uitvoerde, snapt dat wel:

In een land waarin de overheid in rap tempo digitale loketten opent en normale loketten sluit, DigiD voor vrijwel alle officiële handelingen nodig is en de belastingdienst dringend verzoekt digitaal aangifte te doen, kun je eigenlijk bijna niet meer zonder internet.

Ook voor ouderen neemt het belang van internet toe, maar zij waarderen levensbehoeften als gezondheidszorg, elektriciteit en ook liefde nog altijd veel hoger dan het wereldwijde web.

De top 6 ziet er voor de verschillende leeftijdsgroepen zo uit: Jongeren (15-25 jaar): 1. mobiele telefoon, 2. internet, 3. schoon en stromend water, 4. vriendschap, 5. elektriciteit, 6, verwarming. Mensen tussen 25 en 60 jaar: 1. mobiele telefoon, 2. elektriciteit,  3. schoon en stromend water, 4. internet, 5. liefde, 6. seks Ouderen (60+): 1. elektriciteit, 2. gezondheidszorg, 3. verwarming 4. schoon en stromend water 5. liefde, 6 koelkast.

In 2011 schaarde de Nederlandse regering internet nog niet tot de eerste levensbehoeften. Een Duitse rechter dacht daar begin dit jaar anders over in een zaak die een consument had aangespannen tegen een nalatige provider.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)