1

‘Internet killed the serial killers?’

Elektronisch meerijden strafbaar? ... Een grotere Big Brother dan Opstelten ... Assad op Instagram

In zijn wekelijkse rubriek bij De Gids FM op Radio 1 praat Francisco van Jole met presentator Felix Meurders over opvallende zaken op internet. Iedere vrijdag om circa 11:40


Alle aandacht in de media ging naar de Big Brother Award voor minister Opstelten, die hem was bezorgd door een dwingend stemadvies van GeenStijl, maar dat was de Publieksprijs. Veel interessanter was de Expertprijs die door Bits of Freedom zelf werd toegekend. Die hging naar de Belastingdienst, onder meer omdat die parkeergegevens opvraagt en zo achterhaalt of leaserijders wel eerlijk zijn in hun opgaves over het privegebruik van hun auto. Dat gaat wel ver, het betekent dat je eigenlijk altijd een belastinginspecteur hebt die bij je op de achterbank zit. Gaan ze dat met meer dingen doen? Checken ze je mobiele telefoon om te zien of je wel echt gedaan hebt wat je beweert?

Seriemoordenaars
Over auto’s gesproken, de auto is minder populair aan het worden. Althans in de Verenigde Staten en als een van de mogelijke oorzaken wordt internet genoemd. Mensen die online kopen hoeven immers niet meer de deur uit. Maar de auto als onmisbaar statussymbool is niet het enige dat verdwijnt door de komst van internet. In The Verge wordt beweerd dat ook de seriemoordenaar op retour is door de digitale revolutie. Seriemoordenaar waren vooral actief in de jaren tachtig en negentig en hun misdaden hielden de maatschappij in een greep. Het vertrouwen verdween, niemand durfde meer te liften bijvoorbeeld. Door de komst van sociale media groeit het vertrouwen weer, stelt The Verge. Kijk bijvoorbeeld maar naar het succes van online woningruil voor vakanties. Dat zou in de jaren tachtig ondenkbaar zijn geweest. We zijn minder bang geworden voor vreemden en dat zou kunnen komen omdat die vreemden makkelijker op te sporen zijn.

Chat-crashen
Over auto’s en onaanwezige meerijders gesproken. De Nederlandse politie start een campagne om smartphone gebruik achter het stuur terug te dringen, een van de eerste slachtoffers is mogelijk trendwatcher Vincent Everts, 250 euro armer. Maar in de VS heeft een rechtbank beslist dat mogelijk niet alleen een bestuurder die achter het stuur zit te sms-en of chatten bestraft kan worden bestraft maar ook degene met wie hij of zij chat. Volgens de rechter is zo iemand ‘elektronisch aanwezig’ in de auto en medeverantwoordelijk voor het gevaarlijke rijgedrag. Vraag is nog wel hoe je weet of iemand weet dat de bestuurder aan het rijden is. Geen nood: komt vast een app voor.

Instagram fun life
Over sociale media gesproken: Het is een bekend verschijnsel, op sociale media doen mensen zich beter, succesvoller en gelukkiger voor dan ze in het echte leven zijn. Dat is ook logisch. Maar je kunt dat ook overdrijven. En degene die dat misschien wel het meeste doet is president Assad op zijn Instagram account. Gezellige fotootjes van conferenties, cadeautjes, geknuffel, wat militairen en zo maar nergens iets te zien van de dreiging die hem boven het hoofd hangt.

Geef een reactie

Laatste reactie