Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Internet onterecht in de gordijnen over 'Verkracht of Niet', een nieuw programma van Geraldine Kemper

  •  
24-08-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-08-24 om 13.04.15
Woensdag ontstond er online discussie over nieuwe televisieshow met de titel ‘Verkracht of niet’. Een castingbureau had een e-mail rondgestuurd op zoek naar 14 panelleden die hun mening willen geven over (grensoverschrijdend) seksueel gedrag. Centraal staat volgens de oproept ‘de wederzijdse toestemming voor de seksuele daad’. Die oproep belandde binnen de kortste keren op sociale media.
Veel twitteraars hadden hun vraagtekens bij de oproep, of hadden problemen met de naam van de serie. ‘Was het een flirt of een verkrachting? Wat is acceptabel en wanneer gaat het over de grens?’  stond er in de briefing. Veel mensen dachten dat het om een nepbericht ging.
Niets blijkt minder waar. Vanochtend liet Geraldine Kemper op 3FM weten dat het een echt programma is van BNNVARA, dat door haar en Tim Hofman gepresenteerd zal worden. Kemper is zich bewust van de emoties die het onderwerp en de naam Verkracht of Niet losmaken, ‘maar dat hoeft niet per se slecht te zijn’, aldus Kemper.
De presentatrice wil juist een discussie opwekken en het onderwerp van seksueel geweld bespreekbaar maken. Om slachtoffers juist te kunnen helpen. ‘We gaan kijken wat niet en wel kan. Wat gaat te ver? Wat is een verkrachting en wat is geen verkrachting?’ Veel mensen denken volgens de presentatrice ‘een verkrachting is een verkrachting, dat is toch gewoon heel duidelijk?’ maar zo legt Kemper uit veel seksueel grensoverschrijdende situaties zijn helemaal niet zo zwart-wit. ‘We willen het bespreekbaar maken. Dat vinden we het allerbelangrijkste’ zegt Kemper op 3FM.
Nogal wat slachtoffers durven het niet over hun verkrachting te hebben. Anderen denken dat ze het zelf zouden hebben uitgelokt, of denken dat ze zelf schuld aan een verkrachting zouden kunnen hebben. ‘Maar dat is natuurlijk helemaal niet zo’ zegt Kemper. Ze vind het beangstigend hoeveel slachtoffers van seksueel misbruik of verkrachting niets durven zeggen en in hun schulp kruipen.  ‘Wij denken dat als we hierover gaan praten, de discussie opwekken, het misschien wel helpt.’
Aan het programma werken deskundigen vanuit onder andere de advocatuur mee. Het programma heeft advies ingewonnen bij de Rutgers Stichting en het Centrum Seksueel Geweld. Er zullen in eerste instantie drie afleveringen van het programma opgenomen worden, waarin verschillende voorvallen worden behandeld. Per aflevering wordt een waargebeurde rechtszaak nagespeeld door acteurs. Daarna zullen jongeren uit het panel, waar de oproep aan gericht was, met elkaar in discussie gaan over de uitspraak. Programmaontwikkelaar Wieneke van Vucht van BNNVARA vertelt op Radio 1   weten dat ‘iedereen’ panellid kan worden. ,,We willen representatief en een afspiegeling zijn van iedereen die jong is in Nederland. Bij de casting zijn we op zoek naar allerlei types.”
Cijfers wijzen uit dat veertig procent van de vrouwen te maken heeft gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Veertien procent van de vrouwen, en twee procent van de mannen is daadwerkelijk verkracht. Van Vucht wijst er op dat veel vrouwen er op latere leeftijd problemen mee krijgen als duidelijker wordt wat hen als jongere is overkomen.  Het programma wil een discussie opwekken: ‘We willen dat meisjes en ook jongens zich veel beter realiseren wat nu toelaatbaar is en wat niet’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.