85

Internetbankieren doet bankpersoneel de das om

ING schrapt opnieuw 2700 banen … Banken geven digitalisering van bankzaken de schuld van massa-ontslagen

De komende drie jaar gaat ING 1700 banen in Nederland schrappen en nog eens 1075 functies die nu door externen worden vervuld. ING wil het mogelijk maken dat haar klanten al hun bankzaken digitaal kunnen regelen. Daartoe investeren ze in IT en bezuinigen ze op kantoorpersoneel. Ook ABN AMRO en Rabobank krimpen sterk in. ING heeft de afgelopen jaren al duizenden werknemers ontslagen. Vakbonden reageren geschokt.

De meeste banen komen te vervallen bij het hoofdkantoor voor consumentenbankieren bij ING, bij de administratieve diensten, callcenters en IT-afdelingen, schrijft De Volkskrant. Volgens een woordvoerster zal er “sprake zijn van een heel beperkt natuurlijk verloop”.

De reden van de ontslagen moet gezocht worden bij de digitalisering van bankzaken. Topman van ING Ralph Hamers:

In de huidige digitale wereld is verandering een constante factor. Klanten gebruiken verschillende kanalen om hun bankzaken te regelen. Ze verwachten te kunnen bankieren op de manier die zij willen, wanneer zij willen en op een consistente, betrouwbare, duidelijke en makkelijke manier. In deze omgeving moeten we onze dienstverlening continue verbeteren.

De 261 kantoren van ING in Nederland blijven open, maar hun rol zal meer adviserend worden, zegt Hamers.

De ingrepen moeten volgens de bank leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van 270 miljoen euro vanaf 2018. Om digitalisering van het bankverkeer te verbeteren gaan ING en ABN AMRO respectievelijk 200 en 150 miljoen euro uittrekken in de komende jaren. 

Vakbonden geschokt over ‘stroomversnelling reorganisatie’

De vakbonden reageren geschokt op het schrappen van de meer dan 2700 banen. Men begrijpt dat internetbankieren gevolgen heeft voor de werkgelegenheid bij de banken en was voorbereid op een reorganisatie, maar schrikt van de gepresenteerde aantallen. Vakbond CNV:

Bij een stapsgewijze reorganisatie zouden medewerkers in de gelegenheid zijn zich voor te bereiden op een nieuwe functie binnen of buiten de bank. Maar terwijl de gesprekken hierover nog lopen, besluit ING een stroomversnelling in te gaan. Dat is erg teleurstellend.

ABN AMRO en Rabobank

Ook andere Nederlandse banken hebben eerder ontslagen aangekondigd als gevolg van de digitalisering in het bankverkeer. ABN AMRO zei half november 650 tot 1000 banen te zullen wegbezuinigen voor 2018. Ook wil de bank zo’n 100 kantoren sluiten.

Rabobank kondigde begin 2014 ook een ontslaggolf aan, waarbij maar liefst 9200 banen verdwijnen. De ‘boerenleenbank’ wil uiterlijk in 2016 nog maar 400 kantoren open houden. Ze hadden er 800 in 2013.

Omdat het in de financiële sector nu heel moeilijk is een baan te vinden, willen de bonden dat ING zich inspant voor haar medewerkers een nieuwe functie te vinden. De bank zegt dat te zullen doen.

Geef een reactie

Laatste reacties (85)