220

Internetstrijd rond WikiLeaks verhevigt

Update: PayPal verzon brief State Department ... Website Sarah Palin platgelegd... Nederlandse jongen van 16 aangehouden voor deelname aan aanval op website van Mastercard ... Twitter en Facebook blokkeren WikiLeaks-hackers... PayPal erkent politieke druk… MasterCard onder vuur van hackers… 'Eerste veldslag tussen establishment en open web'… Onderzoeksjournalist Hrafnsson nieuwe woordvoerder WikiLeaks

De strijd rond WikiLeaks wordt steeds heviger en verdeelt het establishment van politiek en journalistiek tot feministen. De arrestatie van Assange leidt volgens WikiLeaks niet tot een wijziging van het beleid van de site.


Operation Payback, de naam waaronder een hackersgroep aanvallen uitvoert op bedrijven die WikiLeaks dwars zitten, heeft de site van creditcard maatschappij MasterCard uit de lucht weten te krijgen, bericht Business Insider. MasterCard blokkeert net als Visa betalingen aan WikiLeaks. Dat wekt woede op omdat het bedrijf betalingen aan organisaties als de Ku Klux Klan wel gewoon verwerkt.

Ook de rel-site 4Chan mengt zich in de strijd en probeert PayPal onderuit te halen.

De Volkskrant schrijft:

 ‘Het slagveld is Wiki Leaks, jullie zijn de troepen’, luidde de klaroenstoot van cyberactivist John Perry Barlow. Sommige hackers namen die woorden dinsdag letterlijk. De hele dag woedde ‘Operation Avenge Assange’, een ongekende virtuele guerrilla van de hackersgroep Anonymous. Doelwit: alle bedrijven die zich in de ogen van de hackers tegen WikiLeaks hebben gekeerd.

Eerder al werd opgeroepen tot een boycot van Amazon omdat de boekverkoper, die ook internetdiensten levert, de dienstverlening aan WikiLeaks staakte na politieke druk uit Washington

Intussen is de IJslandse onderzoeksjournalist Kristinn Hrafnsson (voeg toe aan spellcheck) de nieuwe woordvoerder van WikiLeaks geworden. Hij verklaart:

‘We zullen niet buigen voor juridische acties of censuur van het bedrijfsleven. WikiLeaks is nog steeds online en inmiddels zijn er wereldwijd al 500 kopieën van de site beschikbaar. Dagelijks worden de documenten meer dan 50 miljoen keer bekeken.’

Assange krijgt steun van de vooraanstaande Amerikaanse feministe Naomi Wolf. Zij drijft in een stuk op de Huffington Post de spot met het arrestatiebevel van Interpol die ze de Dating Politie noemt. Haar stellingname leidt tot woedende reacties van andere feministen die menen dat de Zweedse vrouwen die Assange aangaven niet geridiculiseerd mogen worden.

Intussen heeft de Australische minister van Buitenlandse Zaken Kevin Rudd gesteld dat de Amerikanen zelf verantwoordelijk zijn voor het lekken van de Cablegate stukken, niet Assange. Maandag nog hekelde Assange de serviele houding van de Australische regering ten opzichte van de VS. (lees zijn betoog hier op Joop).

WikiLeaks schudt ook de journalistiek op betoogt Emily Bell, voormalig hoofdredacteur van de Guardian website. Volgens haar is er sprake van een veldslag tussen het establishment en het open web en wordt nu duidelijk aan welke kant journalisten staan. Die keuze wordt ook pijnlijk duidelijk door dit persbericht van de Amerikaanse regering: In 2011 organiseert de VS voor Unesco de World Press Freedom Day. Welke journalist wil daar nog aan meewerken?

Update 15:45

De vice-president van betalingsmaatschappij PayPal, Osama Bedier, heeft op de Parijse internetconferentie LeWeb erkend dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken druk uitoefende: “Wij hebben gebruiksregels waarin staat dat je geen illegale activiteiten mag ontplooien. Op 27 november kregen we een brief van Buitenlandse Zaken waarin gesteld werd dat WikiLeaks illegaal is. Toen hebben we de account afgesloten.” Zie video.

Update donderdag 9 december 08.00:
Het platleggen van de website van MasterCard werd voor een groot deel vanuit Nederland uitgevoerd. Dat vermoedt de nationale recherche die inmiddels een grootschalig onderzoek is gestart.

Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) ziet geen rol weggelegd voor Nederland en de EU om een rol te spelen in het uitleveringsverzoek van de VS voor Julian Assange. Dat meldt Trouw. Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat met de minister.

Update 10.00
De Zweedse minister van buitenlandse zaken Carl Bildt ontkent dat hij met Washington contact heeft gehad over een mogelijke uitlevering van Assange. Trouw meldt dat uitleveringen van de VS met landen uit de EU en Scandinavië erg ongebruikelijk zijn. Zweden heeft geen uitleveringsverdrag met Amerika.

Update 13.15
Socialmedia-websites Twitter en Facebook hebben donderdagochtend het account van de actiegroep Anonymous geblokkeerd. Facebook besloot woensdagavond al de pagina van de groep, Operation Payback, offline te halen. Het twitteraccount @anon_Operation was donderdagochtend niet meer te vinden. De website van de hackers, Anonops.net, is donderdagochtend ook niet bereikbaar.

Update 18.00
De NOS meldt dat de politie in Den Haag een 16-jarige jongen heeft gearresteerd die betrokken zou zijn bij de aanval op de website van onder meer creditcardmaatschappij MasterCard.

De aanvallen op MasterCard bleken van een server in Haarlem te komen. Daarop is de Nationale Recherche met een groot onderzoek begonnen. Bij de jongen die is gearresteerd, is beslag gelegd op computers en digitale gegevensdragers. Hij maakt vermoedelijk deel uit van een grotere groep hackers. De politie sluit meer arrestaties daarom niet uit. 

Update 19.00

Hackers hebben de website van Sarah Palin platgelegd. De aanval lijkt een reactie op de uitspraken van Palin, meldt het AD. Palin noemde Julian Assange ‘een anti-Amerikaan met bloed aan zijn handen’. Wie de site sarahpac.com wil bezoeken krijgt de melding ‘de site die u wil bezoeken bestaat niet’.

Update 10-12 01:05

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen brief aan PayPal gestuurd, het bedrijf zou die bewering verzonnen hebben. Meldt de Inquirer.

cc-foto: Adriel Hampton

cc-foto Naomi Wolf: David Shankbone

Geef een reactie

Laatste reacties (220)