3

Internetten tijdens eindexamen

Zoeken op internet mag, chatten is uit den boze... Resultaten hetzelfde als bij examens zonder internet

Stapeltje boeken aan de ene kant, examenopgaven aan de andere kant en de computer mét internetverbinding in het midden. Zo doen scholieren in Denemarken eindexamen.

Het examen is er om in de praktijk te testen wat scholieren kunnen, niet alleen om theorie te testen. Daarom moeten ze bijvoorbeeld ook op internet naar informatie zoeken.

Er zijn mensen die dat revolutionair noemen, maar in Denemarken vinden ze dat gewoon een logos gevolg van evolutie.

Steen Lassen, een woordvoerder van het ministerie van onderwijs in Denemarken zegt hierover:

De antwoorden staan niet kant-en-klaar op internet. Je kunt ze niet zoeken en dan copy-pasten, je moet echt je kennis en ervaring gebruiken. Dat het werkt blijkt ook uit de resultaten: er is geen verschil in resultaten tussen examens die wel en niet met internet zijn gemaakt.

Denemarken was het eerste land ter wereld dat in 2010 startte met internettoegang tijdens de examens. Het begon toen met een proef met veertien scholen. Dat aantal is inmiddels uitgebreid. Maar verplicht is het niet, scholen mogen zelf bepalen of ze de computer betrekken bij het eindexamen.

Spieken

De scholieren mogen uitgebreid zoeken naar antwoorden, maar met elkaar chatten is er niet bij. Dat mag niet. En het is dan ook het moeilijkst te controleren of leerlingen niet stiekem toch een mailtje sturen of een chatbericht verzenden. Volgens een professor pedagogiek van de Universiteit in Aarhus maakt dat niet uit: “Het verschilt uiteindelijk niet met het gewone spieken. Dat is soms ook heel moeilijk te herkennen.”

In Nederland wordt bewust geen gebruik gemaakt van internet tijdens de eindexamens. Wel is er geexperimenteerd met digitale examens maar dat verliep vorig jaar zo onrustig dat werd besloten daar niet mee door te gaan. Inmiddels wordt er gewerkt aan een nieuw systeem, Facet, waarmee de eindexamens van 2015 digitaal kunnen worden afgenomen. Internet speelt daar geen rol bij. 

Geef een reactie

Laatste reacties (3)